Antena Căutare

Emil Boc a castigat alegerile PD-L

Pornit cu prima sansa in batalia pentru sefia PD-L, Emil Boc a fost reales in functie. Boc s-a aflat in lupta cu Vasile Blaga si Theodor Paleologu.

UPDATE 20:30. Potrivit unor surse, Emil Boc a fost reales in functia de presedinte al PDL. Boc a castigat alegerile din PDL, cu 855 de voturi, in timp ce contracandidatii sai, Vasile Blaga si Theodor Paleologu, au obtinut 498, respectiv 55 de voturi.


UPDATE 20:00


Votarea a durat aproimativ o ora si jumatate.


UPDATE 18:25


UPDATE 16:30 -


"Am spus acum ceva timp ca, daca lucrurile nu vor merge bine in partid, voi candida. Timpul scurt mi-a spus ca trebuie sa o fac. Acest partid nu functioneaza", a sustinut Vasile Blaga, in fata delegatilor la Conventia Nationala a PDL.

El a reclamat si "hotararea nedreapta a BPN" prin care mii de reprezentantii ai partidului nu au putut veni la Conventia Nationala.

Vasile Blaga a sustinut ca partidul are nevoie de "o schimbare", de "un nou inceput", de "o noua strategie" pentru a guverna pana in 2012, pentru a castiga alegerile si pentru a continua guvernarea.

"In acest partid singura decizie pe care o luam este de a nu lua nicio decizie", a mai sustinut Blaga, subliniind ca in BPN nu se mai iau niciun fel de decizii.

UPDATE 16:10 -
Vasile Blaga isi sustine discursul in cadrul Conventiei Nationale a PDL.


UPDATE 16:00 -









UPDATE 15:30


El a precizat ca are trei obiective la presedintia PDL: continuarea procesului de modernizare a tarii si consolidarea PDL ca partid de dreapta; continuarea guvernarii, castigarea alegerilor din 2012 si mentinerea PDL la guvernare impreuna cu actualii parteneri de coalitie; reformarea in continuare a PDL, pentru ca orice partid trebuie sa tina pasul cu vremurile. "Stiu sa fac aceste lucru si pot, impreuna cu dumneavoastra, sa castigam viitoarele alegeri", a mai spus Boc.

UPDATE 14:15
- Theodor Paleologu isi prezinta motiunea. Paleologu a declarat ca miza sa in aceasta zi este de a transmite simpatia delegatilor intr-un "vot util", pentru a putea castiga alegerile din 2012. "Indrazniti sa va faceti auzita vocea, sa nu va fie frica, nu se supara nimeni. Si o intreb pe EBA: e adevarat, nu se supara nimeni?", a spus Paleologu.

"N-am partizani de satisfacut, nici polite de platit. N-as bate cu pumnul in masa, pentru ca nu poti bate cu pumnul intr-o masa in jurul careia se afla Emil Boc, Vasile Blaga, Ioan Oltean, Gheorghe Flutur, Constantin Ostaficiuc. As veghea la unitate cu toleranta, dar si cu fermitate, pentru ca mana de fier trebuie sa poarte manusa de catifea
", a adaugat el.

UPDATE 13:05 - Statutul PDL a fost adoptat, sambata, de Conventia nationala a partidului, a anuntat Emil Boc, precizand ca au fost exprimate trei voturi impotriva.

Emil Boc a anuntat, sambata, ca Statutul PDL a fost votat, fiind exprimate trei voturi impotriva.

Anterior, Boc anuntase ca din totalul de 1.420 de delegati, un numar de 1353 de delegati sunt "inscrisi si prezenti in sala".

Noul statut al PDL a fost adoptat in 5 martie de CNC al partidului si atunci inregistrandu-se tot trei voturi impotriva - cele ale lui Cristian Preda, Sever Voinescu si Monica Macovei, carora nu le-au fost acceptate criteriile de integritate propuse.


UPDATE 11:20
- Presedintele Traian Basescu le-a transmis participantilor la Conventia Nationala a PD-L, cu lacrimi in ochi si cu vocea tremuranda, ca le multumeste tuturor si lui Emil Boc pentru ca nu l-au dezamagit.


"Acum sase ani ii predam stafeta lui Emil Boc. Vreau sa imi aduc aminte cu placere de acel moment. Vreau sa va multumesc ca nu m-ati dezamagit. In ultimii doi ati avut o guvernare grea. Unii spun ca am iesit din recesiune destul de tarziu. Dar suntem una dintre tarile care au iesit cu cele mai mici imprumuturi din recesiune. Daca va opriti, pierdeti. Nu aveti decat o solutie: continuati! Romania are nevoie de ce ati inceput sa faceti si sa terminati ce ati inceput", a declarat Basescu.

UPDATE 11:10
- Reuniunea a inceput cu inmnul PD-L, "Verde-nrourat", in aplauzele intregii sali, dupa care a fost intonat imnul de stat al Romaniei. Emil Boc a anuntat ca 1353 de delegati si-au inscris prezenta la reuniune si a declarat deschise lucrarile.

UPDATE 10:55
- Presedintele Traian Basescu a ajuns la Conventia Nationala a PDL.

UPDATE 10:40
- Premierul Emil Boc a ajuns si el la Palatul Parlamentului. "Voi castiga Conventia Nationala pentru ca am castigat toate bataliile de pana acum si impreuna cu echipa PD-L voi castiga si urmatoarele competitii electorale", a declarat Boc.

UPDATE 10:20
- Participantii la Conventia Nationala a PDL au inceput sa soseasca la Palatul Parlamentului, unde este asteptat si presedintele Traian Basescu.




Teoretic, Emil Boc nu ar trebui sa aiba probleme in castigarea unui nou mandat in fruntea partidului, avand in vedere ca la nivel declarativ aproape 33 de organizatii il sustin. Practic insa, nu toate filialele fidele premierului merg pe vot unanim, asa ca o buna parte dintre cei 1.400 de delegati ar putea pune stampila pe Vasile Blaga.


Daca Emil Boc castiga din nou presedintia PDL, este de asteptat, conform informatiilor vehiculate in partid, ca el sa-si dea demisia din fruntea Guvernului, conform promisiunii pe care i-a facut-o lui Traian Basescu. Daca Boc demisioneaza, intreg Guvernul va fi considerat demis si vor incepe noi negocieri si consultari intre Basescu si partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru si instalarea unui nou guvern.

In varianta in care Vasile Blaga va deveni presedintele partidului, este de asteptat ca strategia politica a PDL sa se schimbe radical, cunoscut fiind faptul ca fostul ministru de Interne este un negociator si partener apreciat de catre cei din Opozitie. Se vehiculeaza chiar posibilitatea ca, sub conducerea lui Vasile Blaga, PDL sa iasa de la guvernare, sau sa sustina chiar un eventual vot pentru suspendarea presedintelui in Parlament.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, este preferat pentru functia de sef al partidului de simpatizantii formatiunii dar si de populatie, potrivit unei cercetari de uz intern realizata de CSOP.

Fost ambasador in Islanda si Danemarca, fost ministru al Culturii si actualmente deputat, Theodor Paleologu, la cei 38 de ani, se vede si el numai bun de preluat sefia partidului. Ce-i drept, nu-si prea da el mari sanse, dar asta nu-l demotiveaza.

"Alegerea mea la sefia PDL ar fi schimbarea cea mai radicala, dar si cea mai prudenta, nu am partizani si nici polite de platit!" - Theodor Paleologu

Cum se va desfasura votul

Cei trei candidati la presedintia PDL isi vor prezenta motiunile la Conventia Nationala care va incepe la ora 11:00, in urmatoarea ordine: Theodor Paleologu, Emil Boc si Vasile Blaga. Presedinta comisiei de organizare a alegerilor, Sulfina Barbu a declarat ca ordinea a fost stabilita prin tragere la sorti.

Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului, unde au fost deja amenajate 15 sectii de votare si 26 de urne. Pregatirea salii pentru congres a inceput inca de marti, delegatii urmand sa se deplaseze pentru a vota inspre spatele salii "Alexandru Ioan Cuza", iar dupa exprimarea optiunii vor parasi incaperea prin Sala "I.G. Duca".

Votul se va face in final in ordine alfabetica, nu pe grupe de judete cum se stabilise initial, urnele vor fi transparente, iar in medie fiecare delegat va avea la dispozitie un minut pentru a trece pe la cabina. Fiecare dintre cei trei candidati vor avea cate un reprezentant in sala de vot. Daca timpul o va permite, in prima zi, sambata vor fi alesi si secretarul general si cei patru prim-vicepresedinti.

Maine se vor alege cei 30 de membri ai viitorului Birou Permanent. Pentru aceste posturi s-au inscris in cursa 109 candidati.

sursa:Jurnalul

foto:observatorbn.ro

Basescu, in lacrimi, la Conventia PDL: "Va multumesc ca nu m-ati dezamagit"... Vasile Blaga: "Nu vom pleca din PD-L!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x