Initiativa legislativa a primit un raport favorabil din partea membrilor celor doua comisii, cu zece voturi "pentru" si trei voturi "impotriva". Astfel, potrivit acesteia, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoanele de etnie roma/tiganeasca denumirea utilizata va fi cea de tigan/tiganca.
De asemenea, in initiativa legislativa a lui Prigoana se mai arata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea cuvantului este interzisa.
Motivatia acestei legi este, potrivit deputatului, ca termenul "rom" genereaza confuzie pe plan international.
"Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula: Britania = brit + ania = ?tara britilor, a englezilor?; Mauretania = maur + (et)ania = tara maurilor, deci Romania = rom + ania = tara romilor. E incorect. Se creeaza o falsa directionare", sustine Prigoana in motivatia propunerii legislative.
Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si Comisiei pentru egalitatea de sanse, intrunite in sedinta comuna, au adoptat, cu sapte voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si o abtinere, un amendament al presedintelui Comisiei pentru egalitatea de sanse, Olguta Vasilescu (PSD), potrivit caruia atribuirea de conotatii negative la folosirea cuvantului "tigan" ar urma sa fie sanctionata conform legislatiei in vigoare.
Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a sustinut, in timpul dezbaterilor din comisii, ca acesta initiativa legislativa trebuie sa fie adoptata.
"Nu se poate sustine ideea ca vrea Consiliul Europei sau ca vrea altcineva, de vreme ce tari ale Consiliului Europei ii denumesc pe tigani tigani, si nu romi si nu cred ca au de gand sa dea o lege prin care sa ii numeasca altfel decat asa cum ii numesc acum", a spus el.
Liberalul a subliniat ca denumirea "tigan" nu este nici jignitoare, nici peiorativa si ca niciuna dintre tarile Uniunii Europene nu are o lege speciala, asa cum are Romania, care sa prevada obligativitatea folosirii denumirii "rom".
Emilian Francu (PNL), vicepresedintele Comisiei pentru drepturile omului, a spus ca tiganii au ajuns in Romania in secolul al XIII-lea, insotind hoardele tatare. Francu a subliniat ca acest termen nu are nicio conotatie negativa, fiind folosit inca din perioada domniei lui Mircea cel Batran.
El a mai spus ca, in judetul Valcea, unde a fost ales, romii se simt jigniti daca sunt apelati astfel, ei preferand denumirea "tigan".
Olguta Vasilescu (PSD), presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse, sustine de asemenea adoptarea initiativei legislative. Potrivit acesteia, exista reprezentanti importanti ai etniei care se declara ei insisi "tigani" si sunt mandri de acest lucru. Vasilescu a oferit si doua exemple in acest sens - Madalin Voicu si Damian Draghici.
Sursa: Antena3
Imunitatea deputatului PDL, Dan Pasat, anulata de comisia juridica a Camerei Deputatilor... Inlocuirea termenului "rom" cu "tigan", avizata de comisii din Senat...