„Nu toate politicile de stimulare a cererii duc la cresterea nivelului de trai. Sa traim ca in UE nu este pentru generatia noastra, poate nici pentru urmatoarea.
Desi pare surprinzator, nivelul de trai a crescut in perioade in care politicile economice nu au fost coerente", a precizat Isarescu.
Deficitul structural este acel deficit bugetar care s-ar inregistra daca economia s-ar situa pe un trend de crestere, iar rata somajului ar fi la nivelul sau natural. Mai exact, este deficitul bugetar care s-ar obtine daca conditiile economice ar fi optime.
Cauzele crizei romanesti
Potrivit analizei realizate de guvernatorul BNR, intre 2000 si 2003, Produsul Intern Brut pe locuitor a crescut de la 26% la 31% din media UE, ceea ce a reprezentat o convergenta reala. Aceasta crestere s-a realizat concomitent cu o scadere a deficitului structural de la 2,2% la 0,7% din PIB si a celui bugetar de la 4% la 1,2% din PIB.
„A fost o crestere economica sanatoasa, fara majorarea deficitelor structurale, si s-a mentinut nivelul de trai", a explicat Isarescu.
Pana in 2006, nivelul de trai ca procent din media UE a crescut de la 31% la 38%. In aceeasi perioada, deficitul structural a ajuns la 2,36% din PIB, iar cel bugetar la aproape 2% din PIB.
Tot articolul, in Financiarul
Traian Basescu se intalneste sambata dimineata cu delegatia FMI... Geoana: La Cotroceni se pregateste schimbarea lui Boc din functia de premier...