Antena Căutare

Isarescu: Politicul nu are curaj sa isi asume scaderea nivelului de trai

Deficitul structural a reprezentat in ultimul deceniu principala problema economica si motivul pentru care Roma­nia a rupt relatiile cu FMI in 2005-2006, a spus guvernatorul Bancii Natio­nale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte. Acesta a realizat o radiografie a perioadei 2000-2010 din punctul de vedere al nivelului de trai raportat la media din Uniunea Euro­peana si al deficitelor structurale.

„Nu toate politicile de stimulare a cererii duc la cresterea nivelului de trai. Sa traim ca in UE nu este pentru generatia noastra, poate nici pentru urmatoarea.

Desi pare surprinzator, nivelul de trai a crescut in perioade in care politicile economice nu au fost coerente", a precizat Isarescu.

Deficitul structural este acel deficit bugetar care s-ar inregistra daca econo­mia s-ar situa pe un trend de crestere, iar rata somajului ar fi la nivelul sau natural. Mai exact, este deficitul bugetar care s-ar obtine daca conditiile econo­mice ar fi optime.

Cauzele crizei romanesti

Potrivit analizei realizate de guver­natorul BNR, intre 2000 si 2003, Produ­sul Intern Brut pe locuitor a crescut de la 26% la 31% din media UE, ceea ce a repre­zentat o convergenta reala. Aceasta cres­tere s-a realizat concomitent cu o scadere a deficitului structural de la 2,2% la 0,7% din PIB si a celui bugetar de la 4% la 1,2% din PIB.

„A fost o crestere economica sana­toasa, fara majorarea deficitelor stru­c­turale, si s-a mentinut nivelul de trai", a explicat Isarescu.

Pana in 2006, nivelul de trai ca procent din media UE a crescut de la 31% la 38%. In aceeasi perioada, deficitul structural a ajuns la 2,36% din PIB, iar cel bugetar la aproape 2% din PIB.

Tot articolul, in Financiarul

Traian Basescu se intalneste sambata dimineata cu delegatia FMI... Geoana: La Cotroceni se pregateste schimbarea lui Boc din functia de premier...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x