Antena Căutare

PDL pregateste UDMR un nou model de reorganizare teritoriala, dupa harta din anii '60

Democrat liberalii lucreaza la o ultima oferta de compromis in ceea ce priveste reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, care sa se plieze mai bine pe criteriile UDMR. Potrivit unor surse citate de gandul.info, trasarea noilor 12-14 regiuni s-ar face plecand de la modelul deja utilizat de Gheorghe Gheoghiu-Dej in anii 1960.

UPDATE 16.30: Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, a dezmintit zvonurile referitoare la o noua oferta de reorganizare a teritoriului pe care partidul aflat la putere ar fi dispus sa o discute cu UDMR.

"Discutiile cu UDMR si cu ceilalti parteneri de coalitie in privinta reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei nu se poarta asupra niciunei harti", a declarat Voinescu, adaugand ca "PDL nu a propus niciodata si nu sustine ideea reaparitiei unei regiuni autonome maghiare asa cum a existat in Romania intre 1952 si 1968".

Noua harta redesenata de PDL va porni de la cele 16 regiuni care alcatuiau Romania in anii '60, care vor fi retrasate de la zero. Daca oferta va fi pusa in practica, acest lucru va conduce la inghitirea sau comasarea mai multor judete actuale de catre noile "zone".

"De exemplu, judetul Alba ar fi impartit intre Cluj si Hunedoara, partea de est a Salajului ar trece in componenta Crisanei, iar cea vestica in granitele Clujului. Brasovul ar cuprinde judetele Sibiu si Covasna, in timp ce Bacaul ar primi autoritate asupra Neamtului. S-ar reinfiinta regiunile istorice Banat, Maramures si Oltenia, iar Moldova ar fi impartita in doua regiuni: una care va cuprinde Iasi, Neamt, Suceava si Botosani , cu capitala la Iasi si o a doua care se va intinde pe teritoriul judetelor Bacau, Vaslui si Vrancea, cu capitala la Bacau", estimeaza jurnalistii de la gandul.info.

Pentru delicata problema a Tinutului Secuiesc, PDL are in vedere spargerea in doua a actualelor judete majoritar maghiare, astfel incat Harghita si marea parte a Muresului sa fie reunite intr-o singura regiune, iar Covasna sa treaca sub autoritatea Brasovului.


Dezbaterile din cadrul coalitiei pe tema reorganizarii ar urma sa aiba primele concluzii pana la 1 noiembrie, astfel incat luna viitoare sa poata fi prezentat un punct de vedere comun.

In caz contrar, spun sursele citate, orice dezbatere privind reorganizarea administrativa va fi abandonata in actuala legislatura.

Foto: gandul.info

Catalin Macovei: "ANI nu va mai avea nici macar rol de biblioteca!"... Votul uninominal, blocat in compensare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x