Antena Căutare

Romania, posibil pion americano-israelian. Va intra tara noastra in conflict cu Iran?

Marile puteri occidentale condamna programul nuclear civil al Iranului care ar ascunde, potrivit acestora, obiective militare. Totul s-ar putea transforma peste noapte intr-un razboi intre SUA si Israel pe de o parte si Iran de cealalta.

Vechea problema a scutului anti-racheta si recenta tragedie in urma careia armata israeliana si-a pierdut in muntii nostri unii dintre cei mai buni militari ne fac sa ne intrebam: nu cumva Romania se afla la mijloc intr-un viitor conflict? O intrebare la care, poate, doar timpul va raspunde.

Relieful din Romania, asemanator cu cel din Iran

Exercitiile Fortelor Aeriene israeliene in Romania sunt esentiale si trebuie privite in contextul pregatirii unui posibil conflict, avand scopul imbunatatirii capacitatii de lupta intr-un relief dificil, similar cu cel din statele vecine Israelului, afirma adjunctul ministrului israelian al Apararii, Matan Vilnai. Un alt oficial militar israelian, sub protectia anonimatului, a declarat pentru Jerusalem Post ca "exercitiile din Romania la care au participat elicopterele Fortelor Aeriene Israeliene (IAF) erau menite antrenarii pilotilor in regiuni asemnanatoare celor din Iran".

In mod normal, armata israeliana se antrena in Turcia, dar tensiunile dintre Ankara si Tel Aviv au crescut in ultimii ani, mai ales in contextul razboiului israeliano-palestinian, iar din 2006 armata israeliana a semnat un acord cu Romania pentru a-si continua antrenamentele. "Ne straduim sa deprindem abilitati care merg dincolo de conditiile din Israel, cu care deja suntem obisnuiti. Capacitatea de a lucra la distanta trebuie exersata permanent. Pana acum nu procedam asa. Dar acum este a devenit o practica a armatei israeliene", a adaugat Vilnai.

Cine e tinta scutului antiracheta

Un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe a declarat ca Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Bulgaria sunt "cei mai buni prieteni" ai Israelului in cadrul Uniunii Europene si pe continent. Acest "parteneriat" nu poate fi privit cu ochi buni de Iran. Precum nici cel incheiat de Romania cu SUA, privind scutul antiracheta.

La vremea semnarii acordului, Rusia a fost cea care si-a exprimat nemultumirea si a criticat decizia Romaniei. Totusi, americanii au dat asigurari Moscovei ca nu Rusia este "tinta". Atunci cine? Cu siguranta Iran. Pana la luarea acestei decizii, Romania nu era amenintata, in ciuda faptului ca SUA incearca sa convinga ca zona Europei de Sud-Est este vulnerabila in cazul unor atacuri cu racheta cu raza scurta si medie de actiune. Amplasarea scutului anti-racheta va pune insa o tinta pe Romania, spun scepticii. "Astfel de sisteme sunt necesare. Ele nu cresc vulnerabilitatea sau riscul de atac ci, dimpotriva, sporesc securitatea statelor care sunt protejate de aceste sisteme", a incercat sa ne linisteasca Bogdan Aurescu, secretare de stat in MAE.

Parti ale scutului vor fi amplasate, deocamdata, in Cehia, Polonia si Romania. Radarele si rachetele interceptoare opresc traiectoria rachetelor balistice care ar pleca din tari dusmane, precum Iran, cu tinta - Statele Unite ale Americii.

Asadar, Romania protejeaza Statele Unite ale Americii in cazul unor atacuri, desigur, protejandu-se si pe ea, si permite Israelului sa isi perfectioneze tehnica de razboi. Fidel Castro a iesit recent la rampa cu o declaratie dura, dupa o lunga perioada in care nu a oferit declaratii publice. El a anuntat acum ca este convins ca SUA si aliatul lor israelian intentioneaza sa atace Iranul in curand. Avand in vedere ultimele evenimente, sa ne asteptam la o implicare importanta si a Romaniei in acest potential conflict?

Sondaj: PDL si Traian Basescu, in cadere libera... Cristian Preda: “Evolutia opiniei publice incurajeaza PSD”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x