Pe data de 9 iunie, românii vor găsi nouă nume pe buletinele de vot. Acestea reprezintă candidații la Primăria Capitalei.
Citește și: Condițiile bizare pe care le-a cerut o primărie candidaților pentru două posturi vacante: „Să știe să scrie”
S-a stabilit ordinea în care apar candidații pe liste la alegerile locale. Ce a decis Biroul Electoral pentru Primăria Capitalei
Biroul Electoral a decis ordinea în care sunt trecute numele candidaților la Primăria Capitalei prin tragere la sorți. Astfel, ordinea este următoarea: Gabriela Firea, de la PSD; Sebastian Burduja, din partea PNL; Mihai Enache, de la AUR; Dorin Iacob, de la Alternativa Dreaptă; Diana Șoșoacă, din partea S.O.S România; Cristian Popescu Piedone, de la PUSL; Alexandru Pânișoară, din partea Partidului Ecologist Român; Nicușor Dan, din partea Alianței Dreapta Unită; Filip Constantin Titian, candidat independent.
Campania electorală pentru alegerile locale a început pe 10 mai și se încheie pe data de 8 iunie 2024, la ora 7:00.
Citește și: Ce salariu primește un asistent social în România. Ce apare în fișa postului
Cine sunt candidații la Primăria Capitalei
Gabriela Firea candidează din partea PSD. Aceasta are 53 de ani și este senator PSD și președinte al organizației PSD București. Încă de anul trecut și-a exprimat dorința pentru a candida la Primăria Capitalei, însă Marcel Ciolacu nu i-a oferit susținerea necesară. În acest an însă a apelat la ea pentru a-și asuma candidatura.
Candidata PSD a ocupat și în trecut această funcție, mai exact între iunie 2016 și octombrie 2020. În primul său mandat ca primar general a luat o serie de decizii controversate, potrivit unei surse, printre care înființarea a 20 de companii municipale, dublând astfel administrația publică.
Înainte de a intra în politică, Gabriela Firea a fost juranalist. Aceasta este căsătorită cu Florentin Pandele, primarul Voluntariului, și are doi copii.
Sebastian Burduja este candidatul PNL. Acesta are 38 de ani și, în prezent, deține funcția de Ministru al Energiei. Totodată este președintele PNL Bucurșeti. Sebastian Burduja a fost propus de partidul său după ce Cătălin Cîrstoiu a fost nevoit să se retragă.
Acesta a intrat în politică în 2016, odată cu înființarea PACT (Partidului Acțiunea Civică a Tinerilor). A candidat ca independent pentru Camera Deputaților, însă nu a intrat în Parlament.
Citește și: Ce pensie specială încasează Irina Loghin. Interpreta de muzică populară a avut un mandat de parlamentar
În 2019, PACT a fost asimilat de PNL, iar Sebastian Burduja a devenit președintele PNL sector 1. În 2020, a candidat din nou pentru un mandat de deputat, de această dată pe lista PNL, iar în 2022 a fost numit Ministru al Digitalizării, în timpul guvernului lui Nicolae Ciucă.
Nicușor Dan este candidatul Alianței Dreapta Unită și este actualul primar al capitalei. Are 54 de ani, iar înainte de a intra în politică era matematician.
A fondat și a fost președintele USR. De asemenea, a fondat asociația Salvați Bucureștiul, care militează pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană a capitalei.
Mihai Adrian Enache este candidatul AUR. Are 36 de ani, iar prin intermediul partidului a coodonat Spitalul Mobil AUR. Potrivit sursei menționate anterior, acesta a absolvit două facultăți și un masterat. Până în martie 2023, acesta deținea funcția de director executiv al Direcției de Dezvoltare ddin Primăria Sectorului 4.
Cristian Popescu Piedone este candidatul PUSL. Are 61 de ani și este actualul primar al Sectorului 5. La vârsta de 32 de ani a terminat liceul. În 1994, s-a înscris în PSD, devenind consilier general și inspector la Primăria Sectorului 5.
De-a lungul timpului a deținut și funcția de prima al Sectorului 4, fiind înscris în Partidul Conservator. De asemenea, pentru câteva luni a fost înscris în UNPR, iar ulterior a revenit la PUSL, fostul Partid Conservator.
Acesta a obținut de două ori funcția de primar al Sectorului 4, însă și-a dat demisia după tragedia din Clubul Colectiv, de la data de 30 octombrie 2015. În 2020, a devenit primar al Sectorului 5.
După doi ani, acesta a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosatul privind incendiul din Clubul Coectiv. El a fost pus în libertate la data de 21 iunie 2023, fiind achitat de instanța supremă. După eliberare, și-a reluat funcția de primar al Sectorului 5.
În prezent, este acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese, în urma numirii proprului ginere în comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale.
Diana Şoşoacă Iovanovici este candidat S.O.S. România. Are 49 de ani și este senatoare și peședinta S.O.S. România. Aceasta a fost aleasă senator în 2020, din partea AUR, însă la câteva luni după a fost exclusă din partid.
De asemenea, a fost avocata Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Amândoi au luptat împotriva restricțiilor anti-COVID. Diana Şoşoacă Iovanovici a crescut în sondaje în urma discursurilor antisistem.
Dorin Iacob candidează din partea Partidului Alternativa Dreaptă. Are 64 de ani și a fost ofițer SRI în perioada lui Virgil Măgureanu. Acesta se recomandă în prezent ca analist politic.
Împreună cu Virgil Măgureanu a înfințat un partid, care ulterior a fuzionat cu PD, condul la vremea respectivă de Traian Băsescu. În 2003, a fost printre politicienii care au înființat și condus Alianța Dreptate și Adevăr DA. După alegerile prezidențiale din 2005, acesta s-a retras din politică, dedicându-se afacerilor și consultanței poitice.
În 2009, a sprijinit candidatura la președinția României a lui Mircea Geoană, iar în 2014 pe Victor Ponta.
Alexandru Pânişoară este cadidatul Partidului Ecologist Român (PER). Acesta este de profesie aritect, este urbanist licențiat la UAIM București și a absolvit masterul Dreptul Urbanismului și al planificării teritoriale, la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucurelti.
De asemenea, este și președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului. Din această calitate, a atacat în instanță hotărârile Consiliului General prin care au fost suspendate cele 5 PUZ-uri de Sector care betonau sute de hectare de spațiu verde și permiteau construirea de blocuri între case. Cu toate acestea, a pierdut toate procesele.
În trecut a fost și membru PNL, iar în 2021 s-a opus candidaturii lui Florin Câțu la șefia partidului, motivând că încalcă principiile și valorile formațiunii.
Filip Constantin Titian este candidat indendent. Are 61 de ani și este de profesie medic neurochirurg. În 2020, a candidat, tot independent, pentru Primăria Sectorului 4.