Antena Căutare

Traian Basescu, discurs la AP NATO: Romania nu a cerut si nu a primit niciodata garantii antiracheta de la nimeni

Presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO. La intalnire participa secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen,​ premierul Emil Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, anunta HotNews.

Principalele declaratii ale presedintelui:


"Este o onoare de a ma adresa dvs la cea de-a 57-a sesiune anuala a AP NATO, reuniune care prefigureaza reuniunea de la Chicago din 2012"

"Se pot surprinde multe unghiuri ale amenintarilor de securitate, crescand sansele de formulari inovatoare"

"Romania a demonstrat in repetate randuri ca este un aliat de prim rang complet angajat sa actioneze oricand si oriunde este nevoie pentru a garanta pacea si stabilitatea"

"As dori sa atrag atentia asupra unor aspecte interesante. In marea majoritate a statelor incluse in studiul Transatlantic Trends in 2011, populatia este net in favoarea reducerii cheltuielilor guvernamnetale. Daca intrebarea este stricta doar pe problemele de aparare, vom vedea cum doua treimi din respondenti suporta ideea mentinerii sau cresterii cheltuielilor militare."

"Populatiile noastre au inteles ca asigurarea securitatii nu este un risc, nu este optionala, ci este fundamentala"

"Populatia a inteles ca una dintre functiile vitale ale unui stat, asigurarea apararii, nu se poate realiza fara a aloca resurse. As mai adauga faptul ca in prezent niciun stat nu poate dispune de suficente resurse astfel incat sa-si asigure securitatea fara celelalte state."


Despre Afganistan:

"Problematica Afganistanului a fost analizata nu doar din privinta insurgentilior, cat si a tranzitiei si a diminuarii prezentei NATO"

"Afganistanul reprezinta numitorul comun al interesului aliat."

"Datorita prezentei NATO, Afganistanul a inceput procesul de tranzitie spre asumarea atributiilor de securitate."

"O eventuala reconfigurare a contributiei noastre pe linie militara in Afganistan va fi decisa dupa o reevaluare a situatiei de catre intreaga alianta"

Despre Libia:

"Sustinem totodata orice initiativa si demers pentru incurajarea elementelor care sa conduca la mentinerea unitatii statului libian, la stabilizare si reconstructie"

"Apreciem ca prelungirea operatiunii NATO in Libia este oportuna pentru a da un semnal clar comunitatii internationale ca NATO isi va indepli obiectivele si isi va implini promisiunile asumate."

"NATO va putea contribui la cresterea unor instituii viabile in domeniul securitatii."

Despre amenintarile cu racheta

"Relevanta NATO in sistemul de securitate international este data tocmai de capacitatea sa de descurajare, iar capacitatea de a ne apara de atacurile cu rachete este o componenta esentiala"

"Romania este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor.

In sfera raporturilor bilaterale cu SUA, semnarea acordului pe scut e un moment de referinta, care confirma soliditatea parteneriatului nostru strategic"


"Apararea antiracheta ramane un dosar strategic pe agenda bilaterala"

"Romania a sustinut scutul care sa acopere integral teritoriul aliatilor din NATO"

"Elementele scutului american pe teritoriul Romaniei reprezinta o contributie valoroasa"

"Rachetele amplasate in Romania sint rachete defensive."

"Desi e o tara medie, Romania nu a cerut si nu a primit niciodata garantii antiracheta de la nimeni, si are obligatia sa si le asigure singura prin parteneriate cu aliatii"

Despre strategiile NATO

"Traim o perioada dificila economic. Resursele pe care Guvernul le aloca apararii sunt din ce in ce mai reduse, insa provocarile din mediul strategic sunt intr-o continua evolutie."

"Provocarea este sa facem mai mult cu resurse limitate"

"In cadrul NATO am analizat amenintarile din spatiul virtual, atacurile cibernetice. Impreuna cu aliatii am decis sa promovam o politica cuprinzatoare fata de atacurile cibernetice"

"Parteneriatele pentru Pace sint esentiale"

"Consideram ca trebuie mentinuta vigoarea parteneriatelor avansate"

"Provocarile de securitate sint tot mai numeroase, diversificate si atipice"

"Am sustinut mentinerea deschisa a tuturor parteneriatelor NATO pentru a vedea noi membri in Alianta"

Despre Romania - NATO:

Romania e decisa sa sprijine stabilitatea in Balcani

Sustinem aprofundarea cooperarii NATO - Serbia

Pozitia noastra politica pe Kosovo ramine neschimbata

Cu privire la KFOR, ne vom mentine participarea cu militari in cadrul NATO

Conceptul de regiune extinsa a Marii Negre e un concept politic cuprinzator. Angajamentul sincer al tarilor din aceasta regiune pentru cooperare si dezvoltare reprezinta singurele modalitati prin care se poate construi un viitor mai sigur pentru regiune

In regiunea extinsa a Marii Negre avem membri NATO si parteneri, in acelasi timp exista state ale caror interese pot fi afectate de poluarea mediului sau de pericolele ce pot afecta structura de tranzit a energiei

Incurajam Republica Moldova sa-si intareasca cooperarea cu NATO, aceasta contribuind si la intarirea procesului de reforma interna. Reiteram angajamentul nostru pentru integritatea teritoriala a Moldovei si pozitia noastra fata de retragerea fortelor straine de pe teritoriul sau.

In regiune persista conflicte inghetate si criminalitate transfrontaliera

Foto: Intact Images

VIDEO! Vezi cum dorm parlamentarii NATO in timpul discursului lui Basescu!... A murit Ion Diaconescu, fostul presedinte al PNTCD...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x