Antena Căutare

Traian Basescu: "Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE la alegeri"

Traian Basescu a facut primele declaratii dupa revenirea la Cotroceni, in urma nevalidarii referendumului pentru demitere. Presedintele si-a exprimat ingrijorarea referitoare la raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in justitie (MCV) pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, despre care crede ca va fi dezastruos. Totodata, a facut un apel la Parlament pentru a-si reevalua pozitia privind problemele cu legea ale unor alesi, dar si la incetarea atacului la institutiile statului.

Traian Basescu a remarcat ca, din punct de vedere politic, Romania este intr-o situatie dificila prin felul in care este vazuta in NATO si in Uniunea Europeana. Portivit presedintelui, ca urmare a evenimentelor politice din vara, tara noastra este suspectata la nivel international ca nu si-ar mai mentine valorile statului de drept.

Seful statului a declarat ca cel mai grav efect pe care il are intabilitatea politica din Romania este amanarea raportului MCV privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Din pacate, evenimentele din vara au dus la amanrea pe termen nelimitat a acestei decizii. Decizia comisiei de a avea un nou raport MCV in luna decembrie era una care sa ne ajute, sa se constate ca a fost o ratacire a politicienilor in vara. Va fi un raport dezastruos. Nici macar nu s-a negociat desemnarea unui avocat al poporului, asa cum ne angajasem. S-au respins tot timpul actiunile justitiei impotriva oamenilor politici importanti. Sunt elemente care nu pot caracteriza un stat de drept", a declarat Traian Basescu.

In acelasi timp, a precizat ca Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere din cauza fraudelor de la referendumul pentru suspendarea presedintelui: "Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) la alegeri".

In opinia sa, amanarea intrarii in spatiul Schengen ii afecteaza cel mai mult pe romanii obisnuiti, care nu pot circula liber in Europa, economia nationala avnad si ea de suferit de pe urma acestui fapt.

Un alt doilea subiect abordat de presedintele atrii a fost atitudinea parlamentarilor fata de colegii lor care sunt declarati incompatibili cu functiile pe care le detin de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI).

"ANI a constatat, saptamana trecuta, incompatibilitate a patru demnitari. Nu a existat nicio reactie decat reactie de solidarizare cu cei patru incompatibili. Acesta este un alt lucru care nu este in favoarea romanilor, dar este in favorea unor politicieni. Indiferent cat de vocali sunt politicienii la televizuni, nu vor convinge pe nimeni ca Romania si-a insusit valorile statului de drept atata timp cat indeplinirea valorilor justitiei este impiedicata prin vot, in Parlament. Oriunde in lumea civilizata, cand un minstru, un parlamentar este suspectat de acte de corutipe, de necompatibilitati, el demisinioeaza. La noi, politiccenii se solidarizeaza unii cu altii. Asta demonstreaza ca nu suntem stat de drept. Efectele le vom vedea in raportul MCV din decembrie sau ianuarie", a precizat seful statului.

Traian Basescu a avertizat clasa politica asupra faptului ca instututiile statului nu trebuie sa isi inceteze functionarea corecta in timpul campaniei electorale si a precizat ca acestea nu vor putea fi subordonate atat timp cat el detine functia de presedinte.

"Institutiile statului nu isi opresc functionarea pentru ca suntem in campanie. Cei care incearca sa puna pe seama campaniei elctorale functionarea institutiilor gresesc. Nu spun ca functioneaza intotdeauna perfect. Sunt si momente in care functionarea lor lasa de dorit, dar asta este misiunea lor, sa functioneze. Toate sunt in tirul, paradoxal, al puterii. Nici macar nu le ataca opozitia, ci puterea le ataca. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc. Cat timp voi fi aici, nu si le vor subordona. Nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice".

Intrebat despre decizia pe care o va lua privind desemnarea premierului in cazul in care USL va obtine majoritatea parlamentara, Traian Basescu a declarat: "Voi desemna un premier care sa serveasca interesul national".

Foto: Intact Images

Basescu le cere deputatilor rediscutarea cazurilor Borbely si Dobre odata cu cel al lui Trasculescu... Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din functia de secretar general al Guvernului. In locul sau a fost numita Andre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x