Antena Căutare

UPDATE! Kelemen Hunor, noul presedinte UDMR

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania isi alege astazi un nou presedinte. 555 de delegati sunt asteptati la cel de-al zecelea congres, organizat la Oradea. In cursa pentru presedintia UDMR, ocupata de 18 ani de Marko Bela, s-au inscris ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter si deputatul Olosz Gergely. Potrivit unor surse din partid, Hunor este favorit, fiind sustinut direct de actualul presedinte, Marko Bela.

UPDATE 20.50: "De luni ne pregatim pentru alegerile locale din 2012", a declarat Kelemen Hunor, in primul sau discurs din postura de presedinte al UDMR.

UPDATE 20.35: Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a castigat sefia Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania cu 68% din sufragii.

UPDATE 19.50: S-a incheiat votul pentru alegerea presedintelui Uniunii!

UPDATE 19.00: A inceput procesul de vot!

UPDATE 15.45: Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la Congresul Uniunii de la Oradea, ca autonomia teritoriala a ramas "o revendicare neimplinita", care poate fi marea prioritate a urmatorilor ani.

UPDATE 15.10: Opozitia si puterea privesc cu speranta spre UDMR. Partidele si-au trimis reprezentanti la nivel inalt. In discursuri, acestia au adresat mai voalat sau mai direct invitatii de colaborare. Altii au profitat de prilej pentru a-si intepa adversarii.

Pe langa alegerea unui noului presedinte, delegatii mai au sarcina de a aduce modificari importante la statutul acestei formatiuni.

Comisarul pentru organizarea congresului, Kovacs Peter, a declarat ca una dintre aceste modificari vizeaza infiintarea Presedintiei Nationale a UDMR, cu 17 membri, menita sa atraga in structurile decizionale de la nivel national reprezentanti administrativi ai filialelor locale, care vor fi organizate in trei structuri regionale. Fiecare din cele sapte judete din tara cu pondere maghiara mai mare de 15% va avea un reprezentant in Presedintia nationala a UDMR. De asemenea, vor fi reprezentate si toate platformele ideologice din sanul UDMR.

O alta modificare se refera la transformarea "Prezidiului executiv" in "Secretariat general", avand ca sarcina organizarea filialelor. Partea politica a "Prezidiului executiv" se va transforma intr-un post de vicepresedinte politic.

In ceea ce priveste modificarea programului politic, Kovacs Peter a mentionat ca nu se vor inregistra schimbari substantiale, dar va fi scos din program obiectivul legii educatiei, care a fost atins.

Alegerile pentru presedintia UDMR incep sambata, la ora 17.30.

USL face curte Uniunii

La congresul UDMR de la Oradea si-au anuntat participarea presedintele PSD, Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, si presedintele PC, Daniel Constantin.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Oradea, ca apreciaza drept "posibila, fezabila si de dorit" incheierea unor protocoale de colaborare pe plan local intre USL si UDMR si in alte judete ale tarii, unde Uniunea are o prezenta semnificativa

Iar Crin Antonescu a declarat si el ca isi doreste ca UDMR sa scurteze "chinul" Romaniei cu un an si jumatate inainte de urmatoarele alegeri, consituind cu USL o majoritate "sigura, sanatoasa si de necontestat", spunand ca dupa alegerile din 2012 nu va mai fi probabil interes in acest sens.

Boc: Monica Iacob-Ridzi a trimis o cerere de autosuspendare din PDL... Geoana: Cred ca Romania intra in Schengen in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x