Antena Căutare

USL renunta la cota unica. Vezi toate masurile propuse de Opozitie!

Uniunea Social-Liberala (USL) isi propune realizarea a cel putin un milion de locuri insa nu direct, ci prin asigurarea cadrului legal si a mixului de politici care sa aduca cresterea ocuparii populatiei in economie.

USL are mai multe tinte, precum reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, incurajarea capitalului romanesc, indeosebi in industrie, atragerea investitiilor straine, absorbtia fondurilor europene si cresterea competitivitatii.

Uniunea vrea sa ajunga cu bugetul la 38% venituri din produsul intern brut (PIB), fata de actualul nivel de 32%, ceea ce inseamna colectarea suplimentara anual a 6 miliarde de euro.

Pentru crearea de noi locuri de munca se propun: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale; reducerea integrala a CAS pentru un an de zile pentru noi locuri de munca create (cu obligatia mentinerii postului cel putin inca un an); zero taxe pentru angajarea in regim part time a tinerilor sub 25 de ani si a celor peste 55 de ani. De asemenea, se promite majorarea salariului minim la 800 de lei pe luna.

In domeniul fiscal se pastreaza plafonul de 16%, insa pe salarii se introduce cota progresiva cu deductibilitati fiscale. Astfel, va exista o cota de 8% pentru cei cu pana la 800 de lei pe luna, 12% pentru cei cu venituri intre 800 sI 1600 lei pe luna.

TVA este propusa spre reducere si la finalul a 4 ani de mandat va fi inapoi la 19% si de 9% la alimente. Reducerea de 15 puncte procentuale va fi facuta, insa, astfel: TVA-ul este tot de 24%, dar companiile pot solicita cei 15% de la Finante ca returnare de TVA pentru producator.

Cresterea redeventelor

Uniunea mai propune alinierea redeventelor la media europeana sI suprataxarea tranzactiilor speculative. In 2014 expira termenul convenit in contractul de privatizare al Petrom, si ca atare statul va putea majora redeventele petroliere si la gaze.

Pentru stimularea investitiilor va exista o scutire de impozitare a dividendelor pentru achizitionarea de utilaje sub forma majorarii capitalului social.

De asemenea, companiile se vor bucura sa auda ca statul va plati integral arieratele (datoriile). Si de controale vor scapa companiile, pentru ca va exista doar unul la 2 ani, cu tematica prestabilita sI preanuntata. IMM-urile vor avea si ele carduri de credit, care le vor permite sa se imprumute urgent cu sume intre 5.000 sI 100.000 de euro.

Sah la Udrea

In domeniul bancar se propune capitalizarea CEC sI Eximbank si specializarea acestora astfel incat Eximbank sa se ocupe de firme iar CEC Bank de persoane fizice sI mici intreprinzatori. De asemenea, se va plafona imprumutarea statului pe piata interna pentru ca bancile sa crediteze economia iar niciun imprumut extern nu va fi luat decat pentru investitii. Pentru atingerea tintelor de deficit bugetar se va realiza un Pact National cu toate fortele politice.

Cu aceasta ocazie se va face si auditarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii "prin care 4 miliarde de euro se risipesc in scopuri politice", potrivit documentului realizat de USL. Acest program este implementat de ministerul Dezvoltarii si Turismului, condus de Elena Udrea. De asemenea, va fi infiintat un comitet parlamentar ce va urmari orice contract care depaseste 100.000 de euro. Tot din aceasta zona, USL promite desfiintarea a 6.000 de posturi numite politic in 2009-2010

Fiscul, Garda Financiara si Vama vor fi restructurate si va fi realizat un consiliu de supraveghere si audit format din experti internationali din state UE. Iar companiile de stat vor avea management privat, cu contract standard, criterii de performanta sI plata tot in functie de performanta. In acelasi cadru, se vor face contracte specializate si pentru managerierea cladirilor statului, cu tinta reducerea cu 30% a cheltuielilor cu intretinerea, reparatiile sI utilitatile.

In domeniul fondurilor europene va fi unificata toata infrastructura sub o singura entitate si se va realiza un sistem de depunere online a proiectelor. Rambursarea TVA la fondurile europene se va face la fiecare cerere sI nu la finalul proiectului.

Solutii pentru venituri mai mari la buget

USL propune sI 8 solutii pentru a avea mai multi bani la dispozitie: cresterea absorbtiei de fonduri europene; oprirea risipei bugetare cu 50%; combaterea evaziunii fiscale; imbunatatirea colectarii; contracte de performanta in domeniul public; redevente; suprataxarea tranzactiilor speculative sI revizuirea sistemului de vanzare a drepturilor de poluare.

Acord nou cu FMI

Uniunea promite renegocierea actualului acord cu Fondul Monetar International (FMI) si realizarea unuia nou, din 2013, pe baza obiectivelor propuse. Primul buget pe care il va propune va fi multianual si va contine toate masurile anuntate.

Sursa: Jurnalul National

Un nou secret al familiei Udrea-Cocos, in interceptarile din dosarul ALRO... Scandalul Mironescu duce la Cotroceni: Numele unui consilier, in stenograme...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x