Antena Căutare

Viața și minunile Sf. Mare Mucenic Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie

Sfântul Mare Mucenic Mina este considerat protectorul tuturor celor păgubiți și este prăznuit, an de an, pe data de 11 noiembrie. Iată rugăciunea puternică pe care să o înalți cu ocazia sărbătorii notate cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox!

Viața și minunile Sf. Mare Mucenic Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie | Captură Youtube/Shutterstock

Sfântul Mare Mucenic Mina este pomenit la data de 11 noiembrie și este considerat un adevărat protector al casei, al celor păgubiți, dar şi un bun păzitor al celor singuri.

Toți românii care doresc să se roage la moaștele Sfântului „lucrurilor pierdute”, așa cum mai este denumit acesta, o pot face la Biserica Sfântul Mina-Vergu din București, acolo unde se află părticele din moaștele sale, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Tradiții și superstiții din popor în luna noiembrie. Ce aduce Brumar și care sunt sărbătorile importante în această lună

Viața Sf. Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie 2023

Articolul continuă după reclamă

Sf. Mina s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor Egiptului, în anul 285 d.Hr., în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian.

Potrivit crestinortodox.ro, mama sa, Eufemia, nu putea avea copii, așa că, cu ocazia unei sărbători închinate Maicii Domnului, a lăcrimat, îngenunchind în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria, și s-a rugat să îi dăruiască un copil. Atunci, o voce s-a auzit dinspre icoană, spunând „Amen”.

În scurt timp, femeia a rămas însărcinată. Când a venit pe lume băiatul, părinții au decis să îl numească Mena (Mina), după cuvântul „Amen” pe care mama acestuia îl auzise în fața icoanei. Copilul a crescut în credința creștină, beneficiind de o educație aleasă, căci părinții săi erau înstăriți, Eudoxius, tatăl lui, având un rang înalt în armata imperială romană, potrivit sursei citate mai sus.

Însă, Mina avea să rămână orfan de la o vârstă fragedă. Tatăl său a murit când el avea doar 11 ani, în timp ce mama sa la doar trei ani distanță. După moartea lor, Mina a hotărât să urmeze meseria tatălui.

Așa că intră în armata imperială. Însă, atunci când împăratul Dioclețian emite primul edict de persecutare a creștinilor, Mina decide să părăsească armata și să se retragă în deșert, cinstindu-L și iubindu-L pe Dumnezeu. Aici îl va întâlni pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi va spune:

„Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, ca să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie.”

Atunci Mina decide să împlinească cuvintele Sfântului Macarie și părăsește deșertul, ajungând în Cotyaeum, cel mai apropiat oraș. Aici, Mina încearcă să răspândească învățătura creștină printre oamenii care credeau în zeități, motiv pentru care este săltat de soldați. Pentru că refuză să se lepede de credința în Hristos, i se taie capul, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului se apropie! Când este și ce trebuie să faci în ziua cea mare

Ce minuni a savârșit Sf. Mina

Datorită minunii creștinului înviat, Sfântul Mare Mucenic Mina este socotit drept un ocrotitor al celor păgubiți.

Așadar, un creștin care a mers la biserica Sfântului Mina ca să se închine, a fost găzduit la o casă de străini. Acolo, stăpânul, cunoscând că cel găzduit avea bani ascunși la sân, s-a trezit în miezul nopții și l-a omorât.

În vreme ce ucigașul se gândea cum să ascundă părțile celui ucis, ca să nu îl afle cineva, i s-a arătat Sfântul Mina călare, în chip de ostaș, cercetând ce s-a întâmplat cu străinul care găzduise acolo. Când ucigașul a spus că nu știe nimic, Sfântul a coborât de pe cal și a intrat în casă, unde a găsit rămășițele celui ucis și a întrebat: „Cine este acesta?“.

De frică, ucigașul s-a aruncat la picioarele Sfântului. Iar Sfântul, punând la loc toate membrele celui ucis și făcând rugăciune, l-a înviat pe sărmanul creștin și i-a zis: „Dă laudă lui Dumnezeu!“.

Cel din urmă ridicându-se ca din somn și cugetând la cele câte a pătimit, dar și cum a câștigat viața a doua oară, a slăvit pe Dumnezeu. Apoi, Sfântul a luat banii de la ucigaș și i-a dat omului pe care îl înviase, zicându-i: „Du-te, frate, în calea ta!“. Pe urmă, Sfântul Mina a încălecat și s-a făcut nevăzut, potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciune către Sf. Mina

„O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină. Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”, potrivit doxologia.ro.

Cine a fost Sf. Nectarie din Eghina, prăznuit pe 9 noiembrie. Rugăciuni puternice către protectorul bolnavilor de cancer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x