Iata comunicatul de presa emis de parchetului de pe langa
Inalta Curte de Casatie si Justitie:
Procurori ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 15.09.2010, prin rezolutie, in temeiul dispozitiilor art. 10, lit. e, Cod procedura penala, cu referire la art. 47 (cazul fortuit) din Codul penal, neinceperea urmaririi penale cu privire la moartea violenta a celor 12 cadre militare, decedate in urma catastrofei aviatice de la Tuzla. Totodata, s-a dispus neinceperea urmaririi penale si in ceea ce priveste vatamarea corporala grava si vatamarea corporala a altor doua victime ale accidentului aviatic.
Aceeasi solutie a fost dispusa de procurori si in ceea ce priveste distrugerea totala a aeronavei apartinand Ministerului Apararii Nationale.
Din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat faptul ca accidentul aviatic din data de 05.07.2010 (cand un avion militar de tipul AN-2 s-a prabusit pe Aerodromul Tuzla, judetul Constanta) s-a produs datorita unor defectiuni tehnice (cedari de material), defectiuni care nu puteau fi prevazute.
Probatoriul administrat in cauza a mai relevat si faptul ca in urma coliziunii cu solul aeronava a luat foc, fiind distrusa in proportie de 95%, imprejurare soldata cu decesul si ranirea militarilor aflati la bord.
11 persoane au murit din cauza incendiului izbucnit imediat dupa prabusirea avionului in apropierea aerodromului din Tuzla. O alta persoana a murit la Spitalul Militar din Bucuresti. Avionul militar si echipajul apartineau Scolii de Aplicatie a Fortelor Aeriene din Boboc, judetul Buzau, iar parasutistii erau de la Centrul Militar de Scafandri din Constanta, antrenati pentru misiuni speciale.