Live acumObservator 23
Prime Time 20:30iUmor Sezonul 10

Epoca buteliei, pe cale să apună. Reţeaua de gaze naturale ar putea ajunge și în zonele rurale din România

Epoca buteliei este pe cale să ia sfârşit! Autorităţile vor să extindă reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, în următorii şapte ani. Acum, în aproape 60 de oraşe şi în peste o mie de comune, oamenii trăiesc ca în vârful muntelui.

Gătesc "la butelie" şi se încălzesc cu lemne. Deşi conductele vor fi aduse în faţa porţilor, mulţi nu ştiu dacă îşi vor permite să plătească mii de lei pentru branşare.

Municipiul Constanţa pare ancorat în trecut. Multe blocuri nu sunt racordate la reţeaua de gaze, iar oamenii gătesc exact ca în perioada comunismului: la butelie.

Costuri de trei ori mai mari pentru cei fară gaze

Cei care au reuşit să se branşeze au plătit câteva mii de lei. Dar investiţia le-a schimbat viaţa. O familie dintr-un bloc racordat plăteşte 20-30 de lei pe lună pentru gaze, în timp ce una care găteşte la butelie are costuri lunare de trei ori mai mari.

În România, doar 35% dintre locuinţe sunt branşate la reţeaua de gaze, deşi avem zăcăminte importante, precum cele din Marea Neagră.

Costul branșamentului, una dintre marile probleme ale românilor

Spre deosebire de noi, Ungaria are de trei ori mai multe gospodării racordate. Autorităţile române vor să extindă reţeaua de distribuţie, cu ajutorul fondurilor europene. În următorii patru ani, numărul celor branşaţi ar trebui să se dubleze. Cum era de aşteptat, operatorii de distribuţie spun că nu poate fi lăsat în sarcina lor costul branşării.

Specialiştii în domeniul energiei susţin că statul ar putea ajuta financiar familiile cu venituri mici, pentru a se putea branşa. Costul branşamentului depinde de distanţa la care se află reţeaua de gaze, de sol şi de infrastructură. În mediul urban, preţul poate fi şi de trei ori mai mare decât la sat. În medie, costă între 7.000 şi 10.000 de lei

Recomandari