Calendar ortodox 2019. Când e sărbătoarea Mucenicilor și cine sunt cei 40. Află din articolul a1.ro, când îi celebrăm în România pe Mucenici 2019 și cine sunt Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
Pe 9 martie, creștinii ortodocși din România sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani la origine, ci și armeni amestecați cu greci.
Aflând despre credința acestora, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a obigat să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, ei au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine, Sfinții 40 de Mucenici au fost întăriți în dreaptă credință.
După ce Mucenicii au fost chinuiți îndelung, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei. La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a ieșit din apă din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei rămași să îndure gerul au început să se roage. În urma rugăciunii lor, apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldații de pază, uimit ca în miezul nopții o lumină din cer încălzește apa și ca o cunună din cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine să se așeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că și el este creștin. Pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți martirii au trecut la cele veșnice în urma acestui supliciu.
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele Babelor, lăsând loc zilelor moșilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Gospodinele fac în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau bradoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi sunt consumați în familie.
Sursă foto: doxologia.ro
Adolescent de 18 ani, mort de gripă, la câteva zile după diagnosticare. Cazurile sunt tot mai dese printre tineri, anunț... "Niciun medic nu vrea să vină, deși salariile sunt foarte mari acum!" Doctorul pensionar Mircea Duțescu merge ...