Calendar ortodox 7 septembrie. Ajun de Sfânta Maria Mică în calendarul creștin ortodox. Pentru că pe 8 septembrie Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, credincioșii se pregăresc cu o zi înainte de marea sărbătoare.
Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din parinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim si Ana, ca rod al rugăciunii lor. Tatăl ei era din seminția lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.
Sfânta Maria Mică 8 septembrie. În tradiţia creştină există legenda potrivit căreia Drepţii Ioachim şi Ana, în vârstă fiind, şi-ar fi dorit nespus de mult un copil. Aceștia s-au rugat nespus, iar Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinți, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ. Astfel s-a născut Fecioara Maria.
Calendar ortodox 2018. Ce sărbători religioase sunt în septembrie
În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică.
Calendar creștin ortodox 7 septembrie. Tradiții și superstiții
Pe 7 septembrie, cu o zi înainte de Sfânta Maria Mică, atât femeile, cât și bărbații se pregătesc de sărbătoare. Astfel, toți renunță la treburile gospodărești. Tradiția spune că ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. Mai mult decât atât, în unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
Sântamaria este prima sărbătoare din noul an bisericesc, una care abundă în tradiții și superstiții, dar și cu o semnificație importantă pentru creștinism.
Care sunt zilele de post și sărbătorile legale - vezi Calendar ortodox 2019