Antena Căutare

Cat de sigur este sa mananci la o terasa si cateva sfaturi simple pentru siguranta ta

Terasele restaurantelor s-au deschis de putin timp, dupa ce, mai mult de doua luni, au fost inchise din cauza pandemiei de Covid 19. Acest lucru nu a fost doar un fenomen prezent in Romania, ci in toata lumea.

Cat de sigur este sa mananci la o terasa si cateva sfaturi simple pentru siguranta ta
Cat de sigur este sa mananci la o terasa si cateva sfaturi simple pentru siguranta ta | freepik.com

Si totusi, pentru ca acum poti sa mananci, in pricipiu, la restaurantul tau preferat daca acesta are terasa, inseamna ca ar trebui sa mergi si sa incepi sa te bucuri iar de micile placeri care iti faceau viata mai frumoasa inainte de pandemie. Totusi, inainte de a merge la restaurant, expertii in sanatate publica recomanda luarea catorva masuri.

Trebuie sa stii ca restaurantele vor trebui sa se adepateze unei situatii care este noua si pentru ele. Noile reglementari pentru operatorii de restaurante impun principii complexe, cum ar fi intensificarea curatarii, igienizarii, dezinfectarii si ventilatiei peste standardele specifice. Pentru ventilatie, de exemplu restaurantele si terasele, ar trebui sa achizitioneze hote profesionale din inox. Hotele profesionale ofera o putere uriasa si curata aerul bucatariei de grasimi, fum, toxine si alti contaminanti nedoriti, care sunt cu atat mai periculosi cu cat acum exista acum virus. Hotele profesionale sunt cuprinse intre 900 si 2000 metri cubi pe minut pentru a se potrivi cu orice stil de gatit. De asemenea, patronii de restaurante ar trebui sa acorde atentie si la tubulatura de ventilatie, deoarece mentinerea calitatii aerului este esentiala, in special in acest context. Aceste hote, dar si tubulaturi trebuie curatate periodic pentru a lasa aerul cu impuritati sa circule spre exterior. Gandeste-te doar la cazurile in care clasicele cosuri de fum nu sunt curatate. Acelasi lucru s-ar intampla si daca hotele si tubulaturile nu ar fi curatate periodic.

Revenind la felul in care ar trebui sa te protejezi cand mergi la o terasa, spuneam ca expertii in sanatate publica au cateva sugestii pentru gestionarea riscurilor, in timp ce virusul este inca o amenintare.

Verifica starea de sanatate a comunitatii

Redeschiderea restaurantelor este o decizie de politica publica, insa iesirea ta din casa este o decizie pur personala. Pentru a fi mai sigur, ar trebui sa verifici cele mai recente date despre cazurile de coronavirus din orasul sau judetul tau inainte de a iesi. Trebuie sa existe constientizare despre cat de mult se produce transmisia in comunitatea ta.

Cunoaste-ti sanatatea

Oricine are simptome de Covid 19 sau care a intrat recent in contact cu cineva care a avut virusul, ar trebui sa ramana acasa. Pe masura ce oamenii pleaca mai des de acasa, adunarea in grupuri va incepe sa para normala. Dar va creste riscul de raspandire a virusului. Oricine se incadreaza intr-una din categoriile cu risc ridicat, ar trebui sa fie deosebit de precaut cu privire la iesirea la terase.

Priveste in jur odata ce ajungi

O privire rapida iti poate spune multe despre modul in care managementul a raspuns pandemiei. O terasa care arata exact ca inainte, probabil nu este genul de restaurant la care vrei sa mergi. Sunt mesele puse la distanta? Scaunele vor permite cel putin patru metri de spatiu intre clienti? Ospatarii poarta masca? Exista solutii de igienizare la intrare? Cel mai mare “steag rosu” ar fi aglomeratia. Daca terasa este aglomerata, atunci locatia nu actioneaza intocmai pentru a preveni transmiterea virusului.

Fii constient de suprafetele partajate

Desi contactul de suprafata nu se crede a fi modul principal de raspandire a virusului, expertii recomanda totusi sa fim atenti la suprafetele pe care alte persoane le-ar fi putut atinge: mese, meniuri etc. Daca atingi suprafete obisnuite, spala sau igienizeaza mainile si nu-ti atinge fata.

Un număr de 14 angajaţi ai DSP Buzău au fost confirmaţi cu coronavirus până în prezent... Turiștii petrec fără să respecte regulile. Mai multe plaje au fost închise din toată lumea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x