Antena Căutare

Cătălina Buzoianu, omagiată de personalități ale culturii și teatrului: ”Ne despărţim de un creator cu uriaşă energie”

"Un creator cu uriaşă energie", "nume de marcă al regiei şi şcolii de teatru din România", "a apus steaua unui om şi a unui regizor care a făcut istorie în teatrul românesc" sunt câteva dintre aprecierile oamenilor de cultură la moartea regizoarei Cătălina Buzoianu.

"Ne-am bucurat de prezenţa ei la Sibiu încă de la începuturile FITS, cu spectacole care au avut un impact extraordinar asupra publicului precum „Pescăruşul” de la Teatrul Mic Bucureşti, "Patul lui Procust" de la Teatrul Bulandra Bucureşti, "Chira Chiralina" de la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila. A lucrat împreună cu Institutul Internaţional de Teatru Mediteranean unele dintre cele mai puternice proiecte europene. Actorii cei mai mari ai ţării au trecut prin distribuţiile din spectacolele regizate de domnia sa. Suntem cu gândul alături de Velica Panduru şi Ştefan Iordănescu. În plină vară, brusc se face frig. Drum cu lumină, Cătălina Buzoianu!", a scris Constantin Chiriac, directorul FITS.

Criticul literar Ioan Stanomir: "Cătălina Buzoianu a fost una dintre inovatoarele formei teatrale la noi. Ne despărţim de un creator cu uriaşă energie. Dumnezeu să o odihnească în pace!".

"Drum lin, Cătălina Buzoianu...", a scris şi regizorul Eugen Jebeleanu. "Vă mulţumesc pentru tot ce aţi fost pentru atâtea generaţii de artişti şi spectatori. Vă mulţumesc pentru că aţi dat viaţă omului şi artistului pe care îl iubesc fără limite, scenografa Velica Panduru. Vă mulţumesc pentru această întâlnire, generoasă cât o întreagă şcoală de teatru. Vă mulţumesc şi vă aplaud. Rămas bun...".

Teatrul Evreiesc de Stat i-a adus de asemenea un omagiu doamnei Cătălina Buzoianu, "nume de marcă al regiei şi şcolii de teatru din România". "Cătălina Buzoianu a montat pe scena TES spectacolul "DIBUK" de S. Anski, în anul 1995. Fie-i memoria binecuvântată!".

TNB: "O mare pierdere pentru teatrul românesc: regizoarea Cătălina Buzoianu a părăsit această lume, la 81 de ani.
Ne leagă amintiri frumoase cariera sa, de spectacolele minunate pe care le-a montat, rămânând memorabilă "Menajeria de sticlă" montată în 2006 la TNB. Dumnezeu să o odihnească!".

Şi Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" a anunţat marea pierdere. "Doamna Cătălina Buzoianu, unul dintre cei mai mari regizori, un nume emblematic pentru teatrul românesc şi cel internaţional, a trecut la cele veşnice. Regizor la Teatrul Bulandra timp de peste două decenii, doamna Cătălina Buzoianu a montat aici numeroase spectacole de referinţă, printre care amintim: "O dimineaţă pierdută" de Gabriela Adameşteanu (adaptare proprie, 1986), "Patul lui Procust" după Camil Petrescu (1995), "Şase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello (1995), "Copilul îngropat" de Sam Shepard (1996), "Petru" de Vlad Zografi (1998), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Turandot" de Carlo Gozzi (2000), "Odiseea 2001" (după un scenariu propriu şi realizat în coproducţie cu Teatrul Tourski, Marsilia), "Tatăl" de August Stindberg (2004), "Richard al III-lea se interzice" de Matei Vişniec (2006). Fie ca sufletul doamnei Cătălina Buzoianu să se odihnească în pace!".

"A apus Steaua unui om şi a unui regizor care a făcut Istorie în Teatrul Românesc! Dumnezeu să o odihnească pe Cătălina Buzoianu! Condoleanţe, Velica ! Condoleanţe, Ştefan Iordănescu! Condoleanţe familiei!", a scris actriţa Oana Pellea pe Facebook.

"Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească pe doamna Cătălina Buzoianu! Multe dureri zilele astea...", a scris actorul Cosmin Şofron.

Vlad Massaci: "A murit Cătălina Buzoianu. Am avut norocul să-i fiu student. Mulţumesc pentru tot, doamna Buzoianu".

Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani.

Sursa : news.ro

Român de 21 de ani, mort într-un parc național american! Tânărul a căzut în gol de la o înălțime de peste șase metri... Avocatul familiei Melencu, primele declarații: ”Anchetatorii nu ne spun nimic. Nu știm dacă s-au prelevat probe ADN!”...
Alimentul puternic inflamator pe care românii îl consumă aproape zilnic. E gustos, dar îngrașă
Pe lângă nutrienții precum proteinele și fibrele, carbohidrații sunt o parte importantă a...
Horoscopul zilei de 10 iunie 2023. Capricornii trec printr-o perioadă productivă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 10 iunie 2023 spune că nativii din zodia Capricornului trec printr-o...
Parteneri
Jeleu de zmeură. Gem de zmeură fără semințe, perfect pentru prăjituri
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x