Antena Căutare

Ce le-a transmis un cunoscut preot român credincioșilor, chiar înainte de Bobotează: „Popa nu e de la Jandarmerie”

Cunoscutul preot le-a transmis un mesaj credincioșilor chiar în ajunul Bobotezei 2023.

Ce le-a transmis un cunoscut preot român credincioșilor, chiar înainte de Bobotează

Profimedia, Shutterstock, Facebook

Joi, 5 ianuarie, este ziua care precede Boboteaza sau Botezul Domnului, care se sărbătorește, în fiecare an, pe data de 6 ianuarie 2023, de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.

Citește și: De ce se sfințește casa la început de an. Motivul pentru care preotul vine cu crucea și ce înseamnă tradiția

Ce le-a transmis un cunoscut preot român credincioșilor, chiar înainte de Bobotează

Părintele Teodor Ciurariu slujește la Spitalul Dorohoi de mai mulți ani, iar pe rețelele sociale a adunat o comunitate numeroasă, de câteva zeci de mii de credincioși și de fani.

El a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, care a strâns sute de comentarii și peste 1.000 de like-uri. Totul s-a întâmplat chiar în ajunul Bobotezei și are legătură cu tradiția preoților de a sfinți casele oamenilor, așa cum se întâmplă în fiecare an.

„De cugetat zilele astea ! 🤔 Drag român «spiritual», după ce ai dat cel puțin 500 de lei pe băutură în ultimele 2 săptămâni, cam 500 de lei pe mâncăruri aruncate a doua zi la gunoi, 500 de lei pe artificii şi 20 lei la colindători, acum faci circ pe net, fiindcă refuzi să îl primeşti pe popa cu Boboteaza. Bravo! 😂😂😂

Eşti, într-adevăr, un individ dezvoltat multilateral, multicultural, chiar progresist 😊, care nu mai bagă în seamă tradiţiile poporului. (Ce-s alea?) Am o idee! 🤔Nu posta pe net, lasă «ghidușiile» astea puerile… Închide uşa! Nu fă circ, fă linişte! Popa nu e de la Jandarmerie, nu va sparge uşa! 😏 Te îmbrăţişez! 😊”, este mesajul scris de părintele Teodor Ciurariu, pe rețelele de socializare.

Cum trebuie să-l primim pe preot de Bobotează, după recomandarea părintelui Teodor Ciurariu

Părintele Teodor Ciurariu a mai postat un mesaj preluat la rândul său, în mediul online. De data asta, a făcut câteva recomandări pentru momentul în care preotul vine să sfințească casa.

„Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, înaintea praznicului Botezului Domnului, preoţii merg în parohii, în casele enoriaşilor, pentru a le sfinţi stropindu-le cu agheazmă mare.

Apa sfinţită de preot poartă în ea puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc şi aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa creştinului.

Preotul intră în casele tuturor credincioşilor pentru a-i cunoaşte mai bine, pe fiecare cu problemele sale, pentru a le stropi şi a le binecuvânta locuinţele.

Se stropesc cu agheazmă toţi membrii familiei, casa, gospodăria, chiar şi animalele din curte, ca toate să primească binecuvântarea lui Dumnezeu, acum, la început de an.

Este un semn al prezenţei lui Dumnezeu în inimile şi în casele oamenilor, un semn al acceptării prin credinţă a iubirii şi ocrotirii Părintelui Ceresc în viaţa noastră.

Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza este pregătită încă din ajun.

Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, este o zi de asceză, o zi de post, o zi de curăţire şi de înălţare spirituală.

Credincioşii mai râvnitori ţin în această zi post negru sau nu mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. De asemenea, creştinul se îngrijeşte ca locuinţa lui să fie curată, deoarece preotul va stropi cu agheazmă în fiecare cameră.

La vizita pastorală de Bobotează este bine să avem pe masă o lumânare aprinsă şi un vas curat în care se va pune agheazma.

Citește și: Gerul vine odată cu Boboteaza! Ninsori și viscol din această noapte, în toată țara. Zonele în care zăpada va fi abundentă

Aceasta se va consuma dimineaţa pe nemâncate sau la încheierea ajunării totale din ziua premergătoare Botezului Domnului.

Cu un mănunchi de busuioc se stropeşte în semnul Sfintei Cruci în toate încăperile, până la odovania praznicului trecută în calendar la data de 14 ianuarie.

Credinciosul trebuie să ştie că apa sfinţită pe care o lasă preotul în vasele pregătite de ei este agheazmă mare din anii trecuţi.

De aceea, agheazma ce rămâne se depozitează într-un recipient curat şi se pune la loc de cinste, alături de celelalte obiecte sfinţite din locuinţa noastră.

Legate de vizita preotului cu prilejul Bobotezei s-au păstrat şi unele tradiţii populare frumoase, cum ar fi ,, colindul de Bobotează", dar şi unele superstiţii lipsite de conţinut duhovnicesc.

Una din aceste superstiţii este legată de firul de busuioc pe care preotul îl lasă în casă ca semn de binecuvântare.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să facă credincioșii pentru a avea noroc și bucurii tot anul

Există în popor credinţa, în special în rândul fetelor nemăritate, că dacă vei aşeza acel fir de busuioc sub pernă sau îl vei lega cu aţă roşie de deget înainte de culcare, în acea noapte vei visa pe cel ce îţi va fi soţ.

Acest obicei ţine de latura folclorică şi nu trebuie încurajat, deoarece firul de busuioc este privit ca un obiect magic, ce poate prezice viitorul, concepţie străină de duhul ortodox.

Nu busuiocul aduce noroc, ci agheazma este cea care, prin sfinţenia ei, aduce binecuvântarea în viaţa omului.

Botezul Domnului este o sărbătoare a luminii şi a bucuriei şi nu trebuie umbrită cu practici superstiţioase, care nu fac nimic altceva decât să întoarcă cugetul omului de la cele cereşti spre cele pământeşti (Alex Andru)”, a mai adăugat părintele în mediul online.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2023. Ce este bine să faci în această zi. Apa sfințită, luată acum, are puteri miracu... Când începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie 2023. Poșta Română a făcut anunțul...
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au...
Horoscopul zilei de 24 martie 2023. Taurii sunt sfătuiți să fie liberi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 martie 2023 spune că Taurii sunt încurajați de către astre să se...
Parteneri
Ratatouille la cuptor. Rețetă franțuzească de ghiveci din legume
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x