Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri în ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să facă credincioșii pentru a avea noroc și bucurii tot anul

Joi, 5 ianuarie, este ajunul Bobotezei, iar credincioșilor care țin cont de tradiții și de obiceiuri se spune că le va merge bine în noul an.

Galerie
Tradiții și obiceiuri în ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să facă credincioșii pentru a avea noroc și bucurii tot anul | Profimedia, Shutterstock

Pe data de 5 ianuarie 2023, în ajun, ortodocșii se pregătesc pentru Boboteaza sau Botezul Domnului, care se sărbătorește pe data de 6 ianuarie, în fiecare an, de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.

Citește și: De ce se sfințește casa la început de an. Motivul pentru care preotul vine cu crucea și ce înseamnă tradiția

Tradiții și obiceiuri în ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să facă credincioșii pentru a avea noroc și bucurii tot anul

În ajunul Bobotezei, au loc slujbele speciale de sfințire a apei și, totodată, se ține post negru. Este prima zi din noul an în care se ține post, după ce credincioșii s-au bucurat de mesele bogate de sărbători. Se bea de dimineață agheasmă, păstrată din anii trecuți.

Articolul continuă după reclamă

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi, alături de Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august).

În ajun de Bobotează, după oficierea Sfintei Liturghii, se face Sfințirea cea Mare a Apei sau Sfânta Aghiasmă. Se mai face, pentru a doua oară, sfințirea apei și când credincioșii sărbătoresc Botezul Domnului.

Citește și: Gerul vine odată cu Boboteaza! Ninsori și viscol din această noapte, în toată țara. Zonele în care zăpada va fi abundentă

Fetele nemăritate își pot afla ursitul

În ajunul Bobotezei, preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă.

Fetele nemăritate îi cer preotului un fir de busuioc sfințit pentru a-l pune sub pernă, dar trebuie să postească și să se roage înainte.

Un alt obicei spune că fetele trebuie să pregătească în ajunul Bobotezei o turtă din făină sărată cu apă, iar bărbatul care le va aduce în vis o cană cu apă, să le potolească setea, este ursitul lor.

Tot în ajunul Bobotezei, credincioșii trebuie să pregătească o masă specială, în care au pus o față de masă curată. În fiecare colț al mesei, se va pune sare pentru a aduce noroc și pentru a-i feri pe membrii familiei de ghinion și boli.

Un alt obicei care se întâmplă în fiecare an spune că persoana care va ajunge prima la crucea aruncată în apă de către preot va avea noroc tot anul.

Citește și: Părintele Calistrat s-a întors în biserică și ține slujbe, după ce a lovit o femeie în curtea mănăstirii: „Și-a ispășit pedeapsa!”

Ce alte obiceiuri trebuie să respecți în ajunul Bobotezei 2023 ca să-ți meargă bine

  • Nu dai nimic cu împrumut!
  • Nu trebuie lăsate rufele afară să se usuce pentru că spiritele rele se pot ascunde prin ele.
  • Nu se sfală rufe.
  • Nu arunca resturile alimentare pentru că vei face risipă tot anul.
  • Nu ai voie să te cerți! Riști să te cerți tot anul.
  • Dacă este brumă în jur, totul va fi roditor.
  • Cine va strănuta în ajunul Bobotezei va avea parte de noroc tot anul.
Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul. Ce se întâmplă dacă o rostești... Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2023. Ce este bine să faci în această zi. Apa sfințită, luată acum, are puteri miracu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x