- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Preoții, împreună cu alți slujitori ai bisericii, încep să colinde pe la casele oamenilor pentru a le sfinți. Acest lucru se practică în primele zile ale unui an nou, până pe 6 ianuarie, când se prăznuiește Boboteaza.
Mulți oameni nu știu care este motivul pentru care este bine să primim preotul când vine cu crucea și nici ce semnificație are acest obicei. Mai multe detalii în rândurile următoare.
Motivul pentru care preotul vine cu crucea și ce înseamnă tradiția
În primele zile ale unui an nou, preotul vine la casele enoriașilor cu un mănunchi de busuioc, pe care îl cufundă în căldărușa dascălului, ce conține apă sfințită, și stropește prin casă.
Pe lângă asta, îi binecuvântează pe toți membrii familiei și toate lucrurile pe care aceștia le folosesc. Cei prezenți în locuință sărută și crucea pe care preotul o are cu el. La final, preotul le dăruiește enoriașilor apă sfințită și un fir de busuioc din buchetul său.
Cu toate că acest obicei se practică din cele mai vechi timpuri, semnificația lui s-a pierdut. Se pare că datina aduce noroc. Sfințirea caselor și gospodăriilor de către preoți le ajută pe familii să le meargă bine în noul an.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion, pe 7 ianuarie. Cui spunem ”La mulți ani” în această zi
Ce e bine să faci după ce preotul sfințește casa
Din popor se spune că sfințirea casei este același lucru ca spovedania pentru om. Cum mărturisirile omului îl ajută să-și curețe sufletul, slujba de sfințire a casei alungă păcatele și anul care tocmai a început va fi mai productiv și mai bun.
După slujbă, se spune că preotul și alaiul ar trebui invitați la masă, atunci când pășesc în casa ta. Totuși, rar se întâmplă ca aceștia să accepte invitația pentru că, până la Bobotează, preotul trebuie să sfințească toate casele.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează, 6 ianuarie. Ce supersiții există din bătrâni înainte de Sfântul Ioan
Ce este Boboteaza, sărbătoarea de pe 6 ianuarie 2022
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Aceasta zi încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În limba greacă, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie, care se traduce prin ”Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
De Bobotează, creștinii occidentali comemorează în primul rând vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului), conform Wikipedia.