Antena Căutare

De ce se sfințește casa la început de an. Motivul pentru care preotul vine cu crucea și ce înseamnă tradiția

În primele zile ale noului an și până la Bobotează, sărbătoare ce are loc pe 6 ianuarie, preoții sfințesc casele și gospodăriile. Iată care este motivul pentru care se practică acest lucru

colaj de imagini cu busuioc, o cruce si un preot care sfinteste Galerie
În primele zile ale noului an și până la Bobotează, sărbătoare ce are loc pe 6 ianuarie, preoții sfințesc casele și gospodăriile. Iată care este motivul pentru care se practică acest lucru | Profimediaimages.ro & Shutterstock.com

Preoții, împreună cu alți slujitori ai bisericii, încep să colinde pe la casele oamenilor pentru a le sfinți. Acest lucru se practică în primele zile ale unui an nou, până pe 6 ianuarie, când se prăznuiește Boboteaza.

Mulți oameni nu știu care este motivul pentru care este bine să primim preotul când vine cu crucea și nici ce semnificație are acest obicei. Mai multe detalii în rândurile următoare.

Citește și: Gerul vine odată cu Boboteaza! Ninsori și viscol din această noapte, în toată țara. Zonele în care zăpada va fi abundentă

Motivul pentru care preotul vine cu crucea și ce înseamnă tradiția

În primele zile ale unui an nou, preotul vine la casele enoriașilor cu un mănunchi de busuioc, pe care îl cufundă în căldărușa dascălului, ce conține apă sfințită, și stropește prin casă.

Pe lângă asta, îi binecuvântează pe toți membrii familiei și toate lucrurile pe care aceștia le folosesc. Cei prezenți în locuință sărută și crucea pe care preotul o are cu el. La final, preotul le dăruiește enoriașilor apă sfințită și un fir de busuioc din buchetul său.

Cu toate că acest obicei se practică din cele mai vechi timpuri, semnificația lui s-a pierdut. Se pare că datina aduce noroc. Sfințirea caselor și gospodăriilor de către preoți le ajută pe familii să le meargă bine în noul an.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion, pe 7 ianuarie. Cui spunem ”La mulți ani” în această zi

Ce e bine să faci după ce preotul sfințește casa

Din popor se spune că sfințirea casei este același lucru ca spovedania pentru om. Cum mărturisirile omului îl ajută să-și curețe sufletul, slujba de sfințire a casei alungă păcatele și anul care tocmai a început va fi mai productiv și mai bun.

După slujbă, se spune că preotul și alaiul ar trebui invitați la masă, atunci când pășesc în casa ta. Totuși, rar se întâmplă ca aceștia să accepte invitația pentru că, până la Bobotează, preotul trebuie să sfințească toate casele.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează, 6 ianuarie. Ce supersiții există din bătrâni înainte de Sfântul Ioan

Ce este Boboteaza, sărbătoarea de pe 6 ianuarie 2022

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Aceasta zi încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În limba greacă, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie, care se traduce prin ”Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.

De Bobotează, creștinii occidentali comemorează în primul rând vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului), conform Wikipedia.

Lista medicamentelor alternative pentru gripă. Ce antitermice, antiinflamatoare şi antivirale sunt disponibile în farmac... Ce se va întâmpla cu căldura și apa caldă în Bucureștiul anului 2023. La ce ar trebuie să se aștepte locuitorii Capitale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x