Expertul a spus că experiența acumulată în ultimul an ne va ajuta să ținem sub control valul trei, însă vom reuși doar dacă vom continua să respectăm măsurile de siguranță recomandate de autorități.
La toate spitalele din circuitul Covid, ușor-ușor, creșterea din ultimele săptămâni se vede. Asta înseamnă că sunt mai mulți pacienți cu forme medii și severe, e nevoie de mai multe locuri de internare. Mare parte din cei care sunt asimptomatici, cu forme ușoare, rămân la domiciliu.”, a spus expertul despre perioada actuală.
De asemenea, dr. Adrian Marinescu a subliniat faptul că perioada următoare se poate dovedi mai dificilă.
Citește și: Pandemie COVID-19. Când preconizează autoritățile că vom reveni la normal: ”Este scenariul cel mai optimist”
”Probabil că vor arăta mai rău decât acum și ne întoarcem la vechea discuție. Trebuie să fie mai multe spitale în circuitul Covid, trebuie să fie un anumit echilibru pentru că vor fi momente și mai grele. Nu înseamnă că vom avea aceeași situație din valul doi, Doamne ajută să nu fie așa.”, a mai afirmat dr. Adrian Marinescu.
Cum putem evita reinstaurarea stării de urgență
Referitor la o eventuală carantinare, asemănătoarea cu cea din acceași perioadă a anului trecut, el a zis: ”Nu m-aș gândi la urgență, m-aș gândi la ceea ce pot să fac acum. La nivel de cetățean, sunt aceleași măsuri și într-adevăr, sunt măsurile despre care aud în fiecare moment: dimineața, prânz și seara. Cred că acum trebuie să rămână la fel de importante, iar spitalele trebuie să se pregătească. Nu m-aș gândi nici la cifre, nici la faptul că nu putem face față pentru că lucrurile se vor echilibra. Dar va fi o situație mai grea. Legat de sărbători, trebuie să ne concentrăm până atunci, să sperăm că nu vor fi cu stare de urgență.”
La creșterea numărului de cazuri de coronavirus pun serios umărul noile mutații ale virusului, susține dr. Marinescu.
”Tulpina din Marea Britanie ajunge să fie predominantă probabil și în România. În plus, sunt activități care s-au reluat și nu este vorba doar despre închiderea școlilor. Vorbim despre activitățile care s-au realuat la interiorul restaurantelor, teatre, cinematografe. Toate aceste lucruri duc la această creștere, care este peste tot, nu doar în România.”, a explicat expertul.
Recomandări pentru cei care s-au vaccinat contra coronavirus
Pentru stoparea răspândirii virusului, dr. Adrian Marinescu face apel la cei care s-au imunizat împotriva Covid-19 pentru a respecta, în continuare, măsurile de siguranță.
Citește și: Calendar BAC 2021. Cum se desfășoară examenul maturității pentru absolvenții de liceu
”În final, dacă vrem ca virusul să nu aibă mutații, să nu existe alte variante virale, trebuie să-l reducem la nivelul circulației. Lucrul acesta se întâmplă prin vaccinare, foarte important, împreună cu măsurile de prevenție. Cu cât reușim să vaccinăm mai mult și într-un interval scurt, cu atât se vor întâmpla trei lucruri. Persoanele vulnerabile se vor proteja la nivel individual, adică nu se vor îmbolnăvi, reducem virusul din circulație și ne întoarcem la viața normală.”, a mai spus Adrian Marinescu.
Calendar BAC 2021. Cum se desfășoară examenul maturității pentru absolvenții de liceu... Calendar Evaluarea Națională 2021. Cum se desfășoară examenul pentru absolvenții de gimnaziu...