Antena Căutare

Medicii vor putea face teste Covid-19 pacienților, dar contra unei sume de bani deja stabilite. Câți bani vom scoate din buzunar

Medicii de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pot să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, după ce Guvernul a apropbat amrți o Ordonanță de Urgență care permite acest lucru. Cât va costa un test pentru pacienți.

Galerie
Guvernul a aprobat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms. | Shutterstock/Hepta

Conform documentului, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.

Cât va costa un test Covid antigen făcut de medicul de familie

"Medicii de familie vor putea achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană afişată pe sit-ul Ministerului Sănătăţii. Pentru fiecare testare realizată, medicii de familie vor primi 50 de lei pe persoană, ceea ce include contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi, 28 decembrie 2021, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii", a transmis MS.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu au acuratețe la fel de mare pentru varianta Omicron. Ce spun specialiștii

Medicii de familie au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms

Medicii vor achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării, potrivit news.ro.

Medicii de familie au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Citește și: Ce măsuri se iau în valul 5. Alexandru Rafila a anunțat planul pentru gestionarea următoarei perioade a pandemiei

Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru şi vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

Citește și: Restricții și reguli de Crăciun 2021 și Revelion 2022 pentru vaccinați și nevaccinați. Care e programul slujbelor la Biserică

Ce măsuri se iau în considerare pentru valul 5 al pandemiei. Anunțul lui Alexandru Rafila

Potrivit datelor transmise până acum de autorităţi, unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit varianta dominantă, ceea ce susţine variante transmiterii comunitare în România.

"Ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val într-o situaţie în care sistemul de sănătate a fost depăşit ca resurse. Am avut cea mai mare mortalitate din UE. 3% din pacienţii infectaţi în România au murit. Au fost afectate persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila potrivit news.ro.

Măsurile enumerate de ministrul Sănătății:

  • distanțara fizică
  • utilizarea măștii de protecție
  • vaccinarea
  • extinderea testării la cabinetele de medicină de familie

Ce măsuri vor fi aplecate: "Avem măsuri de sănătate publică care se referă la distanţare, utilizarea măştii. Insistăm în privinţa vaccinării. Trebuie să găsim o soluţie să revitalizăm campania de vaccinare, prin implicarea profesioniştilor din sănătate prin oferirea de informaţii. Extinderea testării la cabinetele de medicină de familie. E o promisiune din programul de guvernare.

O măsură care să încetinească transmiterea este certificatul COVID. L-am elaborat, dar nu a fost adoptat. Am fi vrut să luăm această măsură chiar dacă temporară. Rămâne de vâzut dacă va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document.

Vrem să evităm 3 lucruri majore: un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese. Reducerea numărului de decese este esenţială", a spus Alexandru Rafila.

Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu au acuratețe la fel de mare pentru varianta Omicron. Ce spun specialiștii... Avertismentul medicului Virgil Musta pentru valul 5 al pandemiei: "Va veni cu siguranță". Ce metode de prevenț...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x