Antena Căutare

Cum să îţi îmbunătăţeşti viaţa la ţară: 4 sfaturi care te ajută să nu-ţi mai fie dor de oraş

Viaţa la ţară nu este simplă, mai ales atunci când ţi-ai trăit o bună parte din viaţă la bloc, în confortul relativ al marilor oraşe, cu toate înlesnirile pe care le oferă viaţa urbană.

Dacă nu te-ai mutat într-un complex rezidenţial nou, de case, sunt şanse să fii nevoit să investeşti mai mult în noua ta gospodărie, pentru a o aduce la standarde de viaţă cât mai apropiate de nivelul de la oraş. Nu vorbim aici despre internet, sau despre un televizor de ultimă generaţie, ci de lucruri pe care le poţi face pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii.

Iată patru lucruri de care ar trebui să te ocupi chiar înainte de a te muta în noua ta casă.

1. Construieşte-ţi o toaletă în casă

Jumătate din populaţia României merge la toaletă în fundul curţii. Nu este un scenariu de film horror; asta spune un studiu din 2017 al Institutului Naţional de Statistică. E de înţeles, atunci, de ce una dintre primele măsuri pe care vrei să le iei odată ce te-ai mutat la sat este să îţi construieşti o toaletă în casă.

Poţi face asta transformând o debara sau ridicând încă o cameră lângă casă, împreună cu o fosă septică. Nu este o investiţie majoră, dar beneficiile sunt uriaşe. Gândeşte-te numai ce înseamnă să ieşi iarna, pe întuneric, la toaleta din fundul curţii.

Şi dacă tot ai decis să îţi amenajezi o toaletă, e recomandat să iei în calcul şi instalarea unei căzi de baie sau a unui duş, dacă spaţiul este o problemă. Încă sunt mulţi români care se spală într-o albie sau la butoi, cu apă încălzită la soare.

2. Caută soluţii pentru o apă potabilă de calitate

Multă lume susţine calităţile benefice ale apei de fântână, netratate, aşa cum este apa potabilă de la robinet.

Cu toate astea, fântânile din zonele rurale sunt rareori surse optime de apă potabilă. Multe nu au fost curăţate de ani de zile, altele au fost contaminate de inundaţii sau pur şi simplu sunt atât de vechi încât s-au colmatat. Nici reţeaua de apă potabilă - acolo unde a fost instalată - nu dă garanţii că ar fi ideală pentru consumul curent.

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci este să chemi un expert care să analizeze calitatea apei potabile din curtea ta. În funcţie de asta poţi decide dacă vei săpa o altă fântână sau dacă o cureţi pe cea veche. Apa poate fi contaminată în multe feluri, aşa că trebuie să ştii la ce riscuri te supui dacă nu iei măsuri pentru purificarea surselor de apă din gospodărie.

3. Fă-ţi viaţa mai sigură

Unul dintre lucrurile cu care trebuie să te obişnuieşti, odată ce te-ai mutat la casă într-o zonă rurală, este liniştea. Nu mai ai vecini gălăgioşi, nu mai auzi claxoane Prea multă linişte, însă, poate duce la o senzaţie de nesiguranţă, mai ales dacă locuieşti într-o zonă mai izolată şi cei mai apropiaţi vecini sunt la o distanţă destul de mare.

Poţi să îţi sporeşti nivelul de siguranţă, dacă investeşti în câteva lucruri esenţiale şi care nu costă prea mult. Un sistem de alarmă la intrarea în casă te va avertiza dacă ai musafiri nepoftiţi şi îl poţi dubla cu lumini inteligente, cu senzori de mişcare, amplasate strategic în curte. De asemenea, gardul împrejmuitor este un element important: îngrijeşte-l, repară-l şi îmbunătăţeşte-l oricând ai ocazia.

4. Adu energia verde în casa ta

În special în țările din Vest, casele eficiente din punct de vedere energetic nu mai sunt ceva ieșit din comun. Cele mai des întâlnite soluții sunt instalarea panourilor solare pe acoperiș sau chiar în grădină și utilizarea unor materiale ecologice la construcția și la izolarea casei. Printre acestea, unele sunt de-a dreptul surprinzătoare: pământ, baloți de lână de oaie sau chiar paie.

O astfel de soluție poate fi costisitoare, dar pentru o gospodărie de familie în România, câteva panouri solare pot fi suficiente cel puțin pentru alimentarea locuinței cu apă caldă curentă. O altă idee care pe termen lung îți va da mai mult control asupra bugetului tău este înlocuirea becurilor cu soluții eficiente energetic, cum ar fi sistemele de iluminat cu LED.

Admitere toamnă 2018. Calendar admitere licență Universitatea Politehnica din București... Atenție, români! Vor exista probleme! Ce schimbare uriașă anunță cei de la CFR...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x