- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Specialiștii sunt în stare de alertă după ce a ieșit la iveală faptul că românii sunt expuși unui pericol uriaș! Ce anunță experții și la ce ar trebui să ne așteptăm?
Sezonul pe litoral ar putea începe, în luna mai, cu mai mulţi salvamari pe plajă. Guvernul a prevăzut în buget sume consistente pentru salvatorii de la malul mării. Cele mai mari fonduri ar urma să meargă către staţiunile considerate periculoase. Însă, câtă vreme nimic nu e bătut în cuie, primarii sunt încă sceptici. În plus, întârzierea bugetului ar genera probleme la începutul verii.
Primul val de turişti la mare dă startul sezonului. Şi marchează începutul activităţii salvamarilor pe plajele de pe litoral. Mereu puţini, mereu prost plătiţi, salvatorii au avut anul trecut nu mai puţin de 10.000 de intervenţii. În 32 de de cazuri, pentru victime nu s-a mai putut face nimic. Un număr ceva mai mic comparativ cu 2017, când pe litoralul românesc au murit 53 de oameni. Cei mai mulţi în Eforie Nord.
În sezonul 2018, salvamarii de aici din Eforie Nord au intervenit chiar şi de 200 de ori pe zi pentru a-i salva pe cei care s-au aventurat în apa mării.
Deşi steagul roşu era arborat. Zona din dreptul acestui dig este cea mai periculoasă de pe întreg litoralul românesc. Chiar şi aşa, în acest perimetru, nu există niciun foişor al salvamarilor.
În bugetul din acest an s-au prevăzut sume consistente pentru salvamari. Aproape 2 milioane 900 de mii de lei ar urma să fie alocaţi pentru Eforie Nord și Eforie Sud. Dacă bugetul va trece în forma actuală de Parlament, Constanţa şi Mamaia ar primi peste 3 milioane 100 de mii de lei. În timp ce în Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn și Mangalia ar ajunge un milion 800 de mii de lei.
Din cauza curenţilor, la mal, pericolul cel mai mare este în staţiunile Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti, Jupiter şi Venus. Pentru situaţii limită, se pregătesc acum, gratuit, încă 250 de tineri.
La finalul cursului, tinerii primesc o calificare, recunoscută internațional. Însă nimeni nu garantează că vor rămâne în România. Mulţi spun că-şi vor căuta de lucru şi peste hotare. În timp ce la noi, salariul de salvamar este între 2000 şi 3000 de lei, în Spania sau Italia, vorbim şi despre mii de euro.
Un copil de un an ajuns la spital, cu arsuri, după ce îngrijitoarea de la o creșă din București a vărsat cafea fierbinte... Cercetătorii mexicani au inventat un robot bizar. Cum arată și la ce poate fi util, vezi aici...