Faliment RADET - RADET a intrat oficial in faliment. Cum îi va afecta asta pe bucureșteni și care sunt cauzele intrării RADET în faliment.
UPDATE| Judecătorii Tribunalului București au decis, miercuri, intrarea în faliment a RADET.
"Eu aş fi vrut să vă dau o veste bună şi nu una atât de proastă. Dacă nu reuşim suspendarea efectelor la Curtea de Apel, mâine şi luni, atunci, în termen de zece zile, toată activitatea se opreşte, se ridică licenţele şi urmează că serviciul public de energie termică să fie preluat de Primărie”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, administrator juridic la RADET.
În condiţiile declanşării falimentului RADET, situaţia din sistemul de termoficare al Capitalei riscă să se agraveze şi mai mult. Fără investiţii şi cu un diferent financiar pentru care nu a găsit încă soluţii viabile, Primăria Capitalei s-ar putea trezi cât de curând că RADET sau cele două societăţi nou-înfiinţate nu mai pot asigura apa caldă pentru cei 1,5 milioane de bucureşteni racordaţi la sistemul centralizat.
Știrea inițială:
Primarul Capitalei, Gabriela Firea a anunțat că RADET ar putea intra în faliment.
RADET deservește aproximativ 600.000 de apartamente cu peste 1.300.000 locuitori și aproape 6000 de instituții și agenți economici.
Primarul Capitalei Gabriela Firea promite însă că bucureştenii nu vor avea de suferit dacă RADET intră în faliment în această săptămână. Dacă acest lucru va fi posibil, în condițiile date, rămâne de văzut, mai ales ținând cont de faptul că în iarna aceasta locuitorii Capitalei au avut probleme destul de grave cu căldura și apa caldă din cauza situației RADET și a avariilor frecvente ale rețelei.
Conform unui mandat al ANAF, ELCEN a cerut din nou amânarea votului pe planul de reorganizare, dar judecătorul sindic a respins cererea. Judecătorul sindic este judecătorul care pronunță și judecă hotărârea de deschidere a procedurii de insolvență.
Care ar fi soluția după ce RADET intră în faliment
Marți, în şedinţa Consiliului General al Capitalei, urmează să se voteze înfiinţarea a două firme care să preia atribuţiile regiei autonome, dar şi angajaţii acesteia.
Prima firmă ar urma să preia serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar a doua, printre altele, reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri europene în valoare de peste 170 milioane euro.
Cum a ajuns RADET la faliment
RADET avea la finalul anului 2015 datorii de circa 3,66 miliarde lei, aproximativ 98% din această sumă reprezentând datoria către ELCEN, iar la finalul lunii iunie 2016, datoriile au ajuns la circa 3,9 miliarde lei, potrivit unui raport oficial privind situația RADET, obținut de hotnews.ro.
Cauzele care au dus RADET în faliment sunt multiple, iată cele mai importante dintre ele:
- Datoria imensă de peste patru miliarde de lei, mare parte din ea către ELCEN;
- Pierderi provocate de diferenta de tarif la energia termică furnizată populației aprobată de ANRSC, dar neînsușită de Consiliul General al Municipiului București și Primaria Capitalei;
- Neplata subvențiilor de către stat sau plata cu întârziere a acestora, care au dus la un cumul de penalități;
- RADET a avut termen prea scurt de plată a facturilor către ELCEN și au fost plătite mai întâi penalitățile și abia apoi parte din datoria de bază;
- Sistemul de termoficare este vechi. Peste 80% din instalațiile de transport și distribuție a energiei termice este veche de peste 25 de ani și intervin pierderi semnificative de agent termic. Pierderile totale au crescut de la 21.24% în 2005 la 27.56% în anul 2015, iar procentul s-a majorat semnificativ de atunci.
- Lucrările de mentenanță și de reparație au fost complet insuficiente, dar costisitoare.
În această iarnă, sute de mii de locuitori ai Capitalei au avut probleme uriașe cu căldura și apa caldă din cauza avariilor repetate de la RADET. Compania va intra în insovență, cu datorii colosale de 800 de milioane de euro.