Antena Căutare

Federaţia Solidaritatea Sanitară: 25% din cei infectaţi sunt salariaţi din sănătate, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetăţenilor

Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis, miercuri, că 25% din cei infectaţi cu coronavirus sunt salariaţi din sănătate, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetăţenilor.

”În data de 07 aprilie 2020 erau confirmaţi pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 1.087 salariaţi din sănătate. 25% din totalul cetăţenilor infectaţi sunt salariaţi din sănătate. Procentul salariaţilor din sănătate infectaţi (din total salariaţi) este de 0,543%, adică aproape 20 de ori (19,68) mai mare decât cel al populaţiei generale (0,02%). Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaţilor din sănătate infectaţi SARS-CoV-2 în ultimele 9 zile a săptămână a fost de 22,46%”, a transmis, miercuri, Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Sursa citată a precizat că, dacă s-ar menţine acest ritm de creştere zilnică a numărului, atunci în 27 de zile ar fi infectaţi toţi salariaţii din sănătate.

”Acesta nu este un model predictiv, ci o extrapolare menită să indice riscul maxim. Ea arată ce s-ar putea întâmpla dacă rata de infectare a salariaţilor din sănătate va rămâne constantă. Aceasta este o predicţie care dorim să nu se împlinească. Din perspectiva interesului public, vestea proastă este că din momentul publicării (06.04.2020 ) modelul s-a dovedit corect, într-o marjă foarte mică de variaţie. O veste şi mai proastă este faptul că acest model împlineşte o predicţie anterioară, publicată în urmă cu două săptămâni (25 martie 2020), în care indicam riscul unei scăderi semnificative a resurselor umane din sănătate, arătând şi cauzele care generează aceste consecinţe . Deoarece puţine dintre cauzele amintite în acel studiu au fost eliminate, ne putem aştepta la o înrăutăţire a situaţiei”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia susţin că situaţia se datorează, în principal, lipsei chipamentelor individuale de protecţie din perioada anterioară.

”Din datele pe care le avem în unele cazuri s-a ajuns deja la situaţia de transmitere intra-profesională a virusului, ea dublând modalităţile tradiţionale de contaminare (în special contaminarea pacient-personal medical). În funcţie de modalitatea de implementare şi ritmul măsurilor de „distanţare profesională” efectele contaminării intra-profesionale pot varia până la nivel de unitate. Din cauza multiplelor căi de contaminare a salariaţilor din sănătate nu ne putem aştepta la întreruperea bruscă a lanţului transmiterii în perioada imunitară, eficienţa izolării şi imunizarea unei părţi a salariaţilor încă nu pot juca un rol semnificativ. Pe coordonatele actuale ne menţinem estimarea anterioară: în continuare 80% din personalul existent în unităţile sanitare riscă să fie infectat”, au mai transmis sindicaliştii.

Acesşia susţin, însă, că numărul personalului medical infectat poate fi mult mai mare.

”Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absenţa testării tuturor salariaţilor, estimăm că numărul real al salariaţilor infectaţi este cu mult mai mare. Dată fiind importanţa resursei umane în lupta împotriva COVID 19 considerăm că ar trebui luat în considerare cel mai rău scenariu, respectiv riscul maxim: să ne comportăm ca şi cum numărul real al salariaţilor din sănătate infectaţi ar fi de 10 ori mai mare decât al celor deja diagnosticaţi”, au mai transmis sindicaliştii.

În cursul zilei de marţi s-a înregistrat primul deces al unui cadru medical, respectiv un ambulanţier de 53 de ani de la Suceava.


Sursa : news.ro

Primul oraș din România unde sunt oferite tichete sociale, măști și mănuși fiecărei familii... Un subofiţer de la ISU Braşov, confirmat cu coronavirus/ Întregul echipaj din care face parte a fost izolat la domiciliu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x