Peste 30 la sută dintre românii care trăiesc la orașe se declară fericiți, iar 20% spun despre ei că sunt foarte nefericiți, arată un sondaj de opinie recent.
Studiul pe tema fericirii a fost realizat în rândul respondenților din mediul urban din România și și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt românii și care sunt motivele de fericire ale acestora. Astfel, pe o scală de la 0 la 10, peste 30 de procente dintre respondent au declarant că sunt fericiți, evaluând-și propria fericire cu note de 9 și 10.
Potrivit cercetării făcute de Ipsos, persoanele fericite locuiesc mai degrabă în orașe de mărime medie (50.000 – 200.000 locuitori), sunt căsătorite, au copii și beneficiază de venituri peste medie (atât la nivel personal cât și în ceea ce privește întreaga gospodărie). La polul opus se află locuitorii orașelor mari, unde procentul celor nefericiți este destul de mare.
Familia reprezintă o parte foarte importantă în viața celor care se declară fericiți, cariera fiind pe plan secund. Ei spun că articipă zilnic la activități legate de creșterea și educarea copiilor, la fel cum își alocă timp mai des pentru a se juca cu aceştia sau pentru a organiza grătare în familie – prin comparație cu alte segmente. Românii din această categorie au o relație strânsă cu partenerul de viață: ies des în oraș împreună și își fac cu regularitate cadouri.
Mai mult, „fericiții” își fac timp pentru ei: urmează cursuri de dezvoltare personală, merg cel puțin lunar la saloane de cosmetică sau la coafor, se duc mai des la teatru, cinema sau la spa și merg mai frecvent la cumpărături pentru schimbarea garderobei.