Antena Căutare

Gripa aviara, tratata cu spaga

In ultima parte a anului 2005, Romania a fost ocupata de o isterie antiaviara alimentata de autoritati. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost principala autoritate care a aprovizionat constant media cu informatii alarmante privind riscurile raspandirii virusului H5N1, iar in spatele zgomotului, "baietii destepti" faceau bani. Altii pierdeau bani grei.



Ancheta privind matrapazlacurile comise de functionari cu staif in cazul filtrelor de dezinsectie pentru gripa aviara i-a adus pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in situatia de a pune sub acuzare, pe baza de probe, 14 persoane.

Doua retele de crima organizata si-au dat mana cu mana sa suga bani de la tata statului pe seama epidemiei de gripa aviara. Una mai mare era condusa de Victor Butean, fost director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor (MT).

Cealalta retea, mai mica, era condusa de Tonel Ursachi, administrator al SC LUMI SRL Iasi, firma cu care au fost incheiate, fara licitatie, contractele de dezinsectie. Jocul penal facut de ambele grupuri de crima organizata a avut-o ca pion principal pe Mihaela Sorina Hancu, reprezentanta PD in Agentia Nationala de Sanatate Publica, conform anchetei procurorilor DNA.

Banii au fost spalati prin doua firme precum SC Elis 96 si SC Agrozoovet Consult Impex Iasi. Surse judiciare ne-au precizat ca profitul scos a fost de 425%, in urma afacerii necurate inculpatii ramanand cu 6 milioane de euro.

Procurorii DNA au demonstrat ca directorul din MT, Victor Butean, cu banii obtinuti pe seama aviarei si-a cumparat - prin interpusi - actiuni la firma SC Azur SA din Baia Mare.

Totodata, anchetatorii au aratat ca nu era nevoie sa se incheie contract cu firma LUMI, deoarece gripa aviara era sub control, actionau deja foarte bine specialistii de la Directia de Sanatate Tulcea, sprijiniti de colegi de la directiile din celelalte judete.

Ancheta a confirmat si o alta dezaluire facuta de Jurnalul National. Si anume ca substanta cu care chipurile de facea dezinsectia era diluata pana la un procent in care era inutila, nu mai asigura forma de dezinsectie necesara. Procurorii au cerut arestarea preventiva a celor doi pentru ca indivizii au influentat mai multi martori sa declare mincinos ori sa ascunda anumite aspecte.

Tonel Ursachi, in complicitate cu persoane din cadrul unor autoritati locale, chiar a incercat sa falsifice anumite acte ce ar fi urmat sa devina probe in dosar. Mai exact, potrivit unor surse judiciare, Tonel Ursachi si complicii sai au incercat sa falsifice documente care sa creeze impresia ca firma Agrozoovet Consult Impex Iasi exista si nu ar fi doar o firma-fantoma prin care s-au spalat bani.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

Alessandra Stoicescu, presedintele Fundatiei "Mereu Aproape", a strans donatii de peste 1 milion de euro pentr... 42 de persoane acuzate de fraude informatice, audiate la DIICOT...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x