- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Halloween este o sărbătoare celebrată în fiecare an pe 31 octombrie, iar Halloween 2021 va avea loc într-o zi de duminică. Anul acesta, sărbătoarea coincide cu trecerea la ora de iarnă în țara noastră.
Istoria sărbătorii de Halloween
Istoria sărbătorii de Halloween a luat naștere odată cu vechiul festival celtic din Samhain, când oamenii aprindeau focuri și purtau costume din piei de animale pentru a alunga spiritele rele, potrivit History.com.
Citește și: Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Samhain marca începutul sezonului rece, perioada recoltei și momentul când sufletele morților treceau granița către lumea celor vii.
În secolul al VIII-lea, Papa Grigorie al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie drept un moment pentru cinstirea tuturor sfinților. Seara de dinainte a fost cunoscută sub numele de All Hallows Eve, și mai târziu de Halloween.
De-a lungul timpului, Halloween-ul a devenit cunoscut pentru tradiții ca purtatul de costume înspăimântătoare și colindatul, sau sculptarea felinarelor din dovleci.
În prezent Halloween-ul este sărbătorit cu precădere în SUA, însă puțini știu că sărbătoarea a ajuns în această țară prin intermediul coloniilor britanice.
De-a lungul timpului, americanii au împrumutat din tradițiile europene și au început să se costumeze și să meargă din casă în casă la colindat.
La finalul anilor 1800 americanii au transformat Halloween-ul dintr-un ritual de alungat spirite și celebrat recolta într-o sărbătoare a întâlnirilor între oameni costumați. La sfârșitul secolului 19, petrecerile de Halloween, atât pentru copii, cât și pentru adulți, au devenit cel mai comun mod de a sărbători ziua. Petreceri axate pe jocuri, mâncăruri ale sezonului și costume festive.
Superstiții de Halloween. Ce înseamnă dacă vezi un păianjen în casă
De-a lungul timpului, în rândul americanilor și mai apoi și în cel al țărilor care au împrumutat elemente din sărbătorirea Halloween-ului s-au împământenit mai multe superstiții.
Printre cele mai frecvente superstiții care au fost amintite de-a lungul timpului se numără cea în care se spune că nu e bine să iei cina tăcut în seara de Halloween, pentru că nevorbind, încurajezi spiritele să participe la masă cu tine.
Citește și: Cele mai populare filme de Halloween. La ce să te uiți cu prietenii sau familia
O altă superstiție se referă la fetele necăsătorite care dacă își pun o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își pot visa viitorul soț.
Dacă în noaptea de Halloween cineva care merge pe stradă aude zgomote în spate, ar face bine să nu se întoarcă, pentru că, în spatele său, mișună spiritele.
De asemenea, potrivit superstițiilor, se spune că dacă cineva vede un păianjen în casă, în seara de Halloween, înseamnă că este vegheat de spiritul unei persoane dragi.
Tot superstițiile spun că o lumânare aprinsă pot ține spiritele rele la distanță.
Curiozități de Halloween. Care este legenda felinarelor din dovleac
Tradiția felinarelor din dovleac este una dintre cele mai respectate și îndrăgite tradiții, însă puțini știu că acești dovleci sculptați au o legendă veche, irlandeză.
Legeda îl are în prim-plan pe Jack o’Lantern, metamorfozat în dovleacul care azi reprezintă un simbol al sărbătorii de pe 31 octombrie. Se spune că acest bărbat era avar, împătimit al alcoolului și șiret și a reușit să-l păcălească chiar și pe Necuratul. Se spune că Jack o’Lantern l-a păcălit pe Diavol să se urce într-un copac pentru a-i da un măr, timp în care vicleanul a împânzit locul cu cruci, scrijelind una și pe scoarța copacului, pentru ca Necuratul să nu mai poată coborî.
Citește și: Top 10 cele mai bune rețete cu dovleac, dulci sau sărate, pentru gusturile toate
Pentru a-l elibera, Jack i-a cerut Necuratului ca atunci când va muri, să nu-l primească în Iad. După ce a murit, Jack a avut surpriza ca nici în Rai să nu fie primit, din cauza răutăților pe care le-a săvârșit în timpul vieții, dar nici în Iad, ca urmare a promisiunii Necuratului.
Prins între cele două lumi, Jack a primit de la Necuratul o flacără pentru a-i lumina calea în întuneric. Jack a cioplit atunci un nap, în interiorul căruia a pus lumina care să-l însoțească în întuneric.
De Halloween irlandezii obişnuiau să scobească napi, cartofi, tărtăcuță sau sfeclă pentru a-şi face felinare care să-i păzească de spiritele rele şi de Jack cel-fără-de-odihnă.
După anii 1800, când valuri de imigranți merg în America, aceștia își dau seama că le este mai ușor să folosească dovleci în locul napilor. Așa a luat ființă simbolul Halloween-ului.
Citește și: Filme horror bune pe care trebuie să le vezi de Halloween
Tradiții de Halloween
În tradițiile din prezent se numără decorarea casei și a grădinii cu elemente înfricoșătoare care să alunge spiritele. Felinarul de dovleac este nelipsit din casele americanilor și ale celor care sărbătoresc pe 31 octombrie. Totodată, costumațiile, petrecerile și colindatul sunt tradițiile respectate de Halloween.
Copiii poartă costume înfricoșătoare ca monştri, vampiri, mumii, sau scheleţi şi merg la colindat întrebând “Păcăleală sau dulciuri?/ Trick or treat?”.
Citește și: Machiajul de efecte speciale, o altă artă. Cum ne pregătim pentru petrecerea de Halloween
Unul dintre jocurile celebre ale sărbătorii de Halloween este Jocul merelor plutitoare, unde oamenii prezenți la petrecere sunt puși în situația de a apuca un măr cu dinții, dintr-un vas cu apă.
Halloween se sărbătorește în mai multe țări precum SUA, Irlanda, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, sau Australia.
Românii au preluat petrecerile, costumele și decorațiile, însă noi avem un echivalent al Zilei Morților în apopierea Halloween-ului și anume Moșii de Toamnă.
Moșii de toamnă 2021. Tradiții și superstiții pe 30 octombrie, de Sămbăta Morților, când sunt pomeniți cei adormiți... Rezultate Loto 31 octombrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...