Antena Căutare

Ora de iarnă 2021. Când se schimbă ora în 2021 și cum ne afectează această modificare

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în anul 2021 în noaptea de 30, spre 31 octombrie, când ora 04:00 va deveni ore 03:00.

ora-ceas-toamna-frunze Galerie
Ceasurile trebuie setate cu o oră înapoi la trecerea la ora de iarnă 2021 | Shutterstock

În România există două schimbări de oră într-un an: în martie și în octombrie. Țările europene au adoptat acest sistem de ora de vară - ora de iarnă secolul trecut, cu scopul de a utiliza la maximum lumina în serile de vară și în diminețile de iarnă, fiind constatată necesitatea acesteia în mai multe sectoare de activitate, precum agricultura.

Citește și: Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi

Când trecem la ora de iarnă 2021. Ceasurile trebuie date cu o oră înapoi

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. Astfel, duminică, 31 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că în acea zi vom dormi cu o oră mai mult.

Ceasurile vor trebui setate cu o oră înapoi. Ziua în care trecem la ora de iarnă este cea mai lungă zi din an, aceasta având 25 de ore în loc de 24.

Trecerea la ora de iarnă se face la aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă, care a avut loc la 22 septembrie și care a marcat finalul oficial al verii și începutul toamnei astronomice.

Citește și: Astenia de toamnă, starea pe care mulți o ignoră. Cum o recunoști și cum o tratezi

Cum ne afectază trecerea la ora de iarnă

Medicii semnalează că schimbarea orei ne poate afecta organsimul. După schimbarea orei ne putem confrunta cu insomnii, oboseală, nervozitate, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, din cauza dereglării programului de somn.

„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de somn, apare o perturbare”, a declarat medicul Valentina Boboc pentru Digi24.

Totodată, oboseala vine în urma absenței luminii solare. Copiii si vârstnicii sun cele mai afectate categorii de schimbarea orei.

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua, ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, a explicat la Digi24 Lorena Diaconescu.

„Trecerea ceasului înapoi cu o oră are drept consecință expunerea mai redusă la lumină dimineața. În primele ore ale dimineții, această întârziere poate avea ca rezultat pierderea somnului. Lipsa odihnei are efecte negative asupra funcționării lobului frontal, ceea ce poate duce la dificultăți de judecată și luare a deciziilor'', susține un studiu efectuat de Academia Americană de Medicină a Somnului.

Organisumul are nevoie de un timp pentru a se adapta schimbării.

Citește și: De ce nu e recomandat să dormim în pijamale groase iarna. Ce se poate întâmpla

România ar putea renunța la schimbarea orei

Parlamentul European a votat în anul 2019 renunțarea la sistemul oră de vară- oră de iarnă, lăsând posibilitatea fiecărui stat să decidă în privința orei la care vrea să rămână. Astfel, țările care au optat pentru rămânerea la ora de vară au anunțat hotărârea la Comisia Europeană, iar ultima schimbare au avut-o în marie 2021. Totodată, țările care vor să rămână la ora de iarnă, fac pentru ultima oară această schimbare pe 31 octombrie 2021. Fiecare stat trebuie să-și anunțe hotărârea la Comisia Europeană. România nu a luat nicio hotărâre în acest sens, până în prezent.

CNSU a aprobat noile restricții! Ce este permis și ce nu pot face persoanele nevaccinate acolo unde incidența este peste... De la ce vine numele "Salam" al lui Florin Salam. Ce semnifică numele și de ce nu a vrut să-l cheme Stoian...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x