Cu două săptămâni înainte de Crăciun, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a început să înăsprescă controalele privind transportul ilegal de porci. Robert Chioveanu, noul preşedintele al ANSVSA, avertizează românii că dacă vor fi prinşi cu porcul în portbagaj, fără avea la ei documentele necesare, riscă să rămâne fără porc şi să fie amendaţi cu până la 2.400 de lei.
Nici pesta porcină şi nici legea nu-i sperie pe crescătorii de porci. Animalele sunt vândute la liber, în poartă, pe stradă ori din portbagaj, fără niciun document. Sunt pericole pe care inspectorii sanitari-veterinari vor să le prevină cu mai multe controale în trafic. Până la verificări, însă, firmele de transport sunt dispuse să scoată carne chiar şi în afara ţării.
În Giurgiu, un judeţ în care încă sunt 199 de focare active de pestă porcină, ţăranii vând nestingheriţi porci în continuare. Negocierile se poartă direct în stradă.
Ilegal se face şi transportul porcilor. Şoferii de autocare sunt dispuşi să scoată lăzi întregi de carne din ţară.
În România, doar două judeţe au rămas ferite de pestă. Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Inspectorii sanitar-veterinari iau măsuri drastice pentru a stopa virusul. Au început prin a limita numărul de porci ce pot fi crescuţi la curte la maximum cinci capete per gosopdărie. Acum continuă lupta cu o serie de controale tematice în trafic.
În România, odată cu pesta porcină, au explodat atât preţurile, cât şi importurile, spun procesatorii.
În China, unde pesta porcină a făcut ravagii, oamenii au ajuns să se îmbrâncească în magazine pentru o bucată de carne.