Antena Căutare

Inundatiile au facut ravagii in Galati! Mii de oameni au fost evacuati din calea viiturii

A fost inca o noapte de groaza pentru sute de oameni, din nordul judetului Galati. Puhoaiele care au maturat totul in cale in urma cu doua nopti si care au luat cu ele noua vieti, au pus autoritatile in alerta. In toiul noptii, jandarmi si politisti s-au mobilizat ca sa evacueze, preventiv, toti localnicii din Valea Marului. Oamenii au lasat totul in urma si au fugit ca sa-si salveze vietile. O batrana, coplesita de haosul din jur, a suferit un atac de panica si a fost dusa la ambulanta cu masina unui vecin.

Jandarmii si politistii, ghidati de primarul localitatii, au evacuat toti satenii. Rand pe rand, cei peste 400 de oameni si-au parasit gospodariile cu ce-au avut pe ei si au fugit ca sa-si salveze vietile.

In fata viiturii iminente, oamenii nu pot decat sa se roage. Sa mai salveze ceva sau macar sa scape cu viata. O batrana n-a rezistat presiunii si a lesinat. A avut nevoie de ajutorul catorva vecini care au pus-o, pe brate, intr-o masina.

In timp ce localnicii din Valea Marului au lasat totul in urma ca sa fuga din calea apelor, alte cateva sute de oameni din Cudalbi s-au intors acasa, la lasarea serii, ca sa vada ce a mai ramas din locuintele lor. Peisajul este cat se poate de sumbru - case si curti maturate de apa, haine si acte inghitite de viitura, chipuri udate de lacrimi. Lacrimi de disperare, de neputinta si de rugaciune.

Nenorocirea care a lovit localitatea Cudalbi a ingenunghiat sute de oameni. Copii, tineri, batrani, cu totii fugeau din calea viituri in urma cu doua nopti. Acum s-au intors sa vada ce-a mai ramas.

Insa, oamenii se tem ca apele vor lovi din nou cu o forta si mai mare.

La lasarea serii, oamenii au primit putina alinare din partea fundatiei Mereu Aproape. Tone de alimente si apa au fost distribuite localnicilor, dar si membrilor echipajelor de la ISU, Politie si Armata care si-au petrecut ultimele 36 de ore acolo.

Apele umflate au coborat din deal si au maturat sat dupa sat. Cel mai tare au lovit la Cuca, o comuna cu doua mii de locuitori. Oamenii s-au urcat in poduri, in copaci si-n tractoare. Cine n-a putut, a murit. Pe lumina, supravietuitorii au privit in ochi dezastrul: case daramate, garduri duse de viitura zeci de metri, animale inecate in malul vartos.

Ploile abundente din ultimile doua zile au facut probleme si la sud de judetul Galati. In Tulcea, o viitura provocata de averse a luat doua masini de pe marginea drumului. Proprietarii le-au gasit la aproape un kilometru distanta si au cerut ajutorul pompierilor ca sa le scoata la suprafata.

Acum, nu le ramane decat sa-si ridice privirea spre cer si sa se roage ca apa sa nu mai cada. Sansele sunt mici, insa. Meteorologii avertizeaza ca va ploua abundent si in zilele urmatoare. Pana astazi, la ora 9, este in vigoare o atentionare cod galben de ploi si inundatii valabila pentru estul, sudul si centrul tarii.

Poti urmari editia integrala a Observatorului pe Antenaplay.ro!

Femeia care a impuscat un sofer in Dorobanti, fosta membra a trupei TNT... Vremea cu Flavia Mihasan: "Va ploua in toata tara"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x