Antena Căutare

Cum vopsești ouăle de Paște, astfel încât culoarea să iasă perfectă. Tradiția din Joia Mare respectată de toate gospodinele

În Joia Mare se vopsesc ouăle de Paște, una dintre cele mai importante tradiții în această săptămână de sărbătoare. Ce tradiții respectă gospodinele din România, cum faci să obții culorile perfecte, dar și care sunt simbolurile culorilor de pe ouăle de Paște? Știai că cele galben sugerează fericirea în familie?

Cum vopsești ouăle de Paște, astfel încât culoarea să iasă perfectă. Tradiția din Joia Mare respectată de toate gospodinele Galerie
Cum vopsești ouăle de Paște, în Joia Mare | Hepta

Vopsitul ouălor de Paște în Joia Mare se face după reguli bine stabilite și nu lipsesc tradițiile date din moși strămoși, în toate zonele din România.

Citește și: Paște 2020. Pot lua românii lumină de la Biserică în noaptea de Înviere?

Cum fierbi corect ouăle de Paște

Oala se alege în funcţie de numărul ouălor pe care vrei să le fierbi. Acestea se aşază în aşa fel încât să acopere în întregime fundul recipientului. Pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei şi abia apoi puse la fiert în apă rece.

Citește și: Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. Rețete delicioase

Un truc pe care îl folosesc multe gospodine pentru ouăle de Paște: toarnă în apă o linguriţă de oţet sau una de sare. Oţetul şi sarea le vor întări coaja. Înainte de a le pune la fiert, ouăle se degresează spălându-le cu apă şi săpun sau apă şi detergent de vase. Timpul de fierbere e între 8 şi 12 minute, în funcţie de mărimea ouălor.

Ce vopsea trebuie să foloseşti pentru a obține culori perfecte

În ceea ce priveşte vopselurile, ai de ales între cele sub formă de praf şi cele lichide. Cât despre culori, avem o paletă extrem de variată: culori mate, culori sidefate, pasteluri, culorile tradiţionale (roşu, verde, albastru, galben).

Citește și: Rețetă perfectă de cozonac bicolor cu nuci și ciocolată

După preferințe, ouăle pot fi decorate și cu abţipilduri. În cazul în care vrei să vopseşti ouăle în aşa fel încât să-ţi protejezi sănătatea, poţi alege varianta vopselurilor naturale.

Cum vopsești ouăle de Paște, astfel încât culoarea să iasă perfectă. Tradiția din Joia Mare respectată de toate gospodinele

Credit foto: Hepta

Cu ce produse naturale poți să înlocuiești vopseaua din comerț

  • Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
  • Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;
  • Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
  • Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
  • Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
  • Turmeric pentru ouă galbene;

Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minute.

Culorile folosite la vopsitul ouălor au și ele semnificațiile lor

Cum vopsești ouăle de Paște, astfel încât culoarea să iasă perfectă. Tradiția din Joia Mare respectată de toate gospodinele

Credit foto: Hepta

– Roșu – simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, al vieții și bucuriei de a trăi

– Galben – lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea

– Verde – reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță

– Albastru – credință, cer, seninătate, vitalitate, sănătate

– Negru – simbol al pământului, statornicie, eternitate

– Violet – stăpânire de sine, dreptate, răbdare

Legendele ouălor roșii de Paște

Există multe povești și legende referitoare la ou și culoarea sa roșie.

Una dintre acestea spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.

Citește și: Rețetă de Pască cu aluat fraged cu ciocolată - vedeta sărbătorilor pascale

Alte povestiri se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.

Ce urmează după ridicarea stării de urgență. Raed Arafat, apel către români: ”Trebuie să învețe să conviețuiască cu coro... Ministerul Sănătăţii a aprobat creşterea numărului de persoane testate / Vor fi testaţi bolnavi care ar putea face forme...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x