Antena Căutare

Klaus Iohannis: Se elimină portul măștii în exterior din 15 mai și magazinele revin la program normal

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că din 15 mai 2021 se elimină purtarea măştii în exterior, cu unele excepţii, şi se elimină restricţiile de circulaţie noaptea, precum şi restricţiile referitoare la programul magazinelor.

Se elimina masca de protectie Galerie
Klaus Iohannis | Hepta

Președintele României a precizat că vom avea "o relaxare pas cu pas", dar şi că a fost întocmit un calendar până la 1 septembrie 2021, după care va fi făcută o nouă evaluare. Din acest weekend sunt ridicate mai multe restricții în România.

Vineri va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmată de o ședință de Guvern, pentru aprobarea calendarului măsurilor de relaxare.

”Vom avea o relaxare pas cu pas. Aceste relaxări sunt condiţionate de doi factori importanţi – evoluţia pandemiei şi gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește și: Bucureștiul intră în scenariul verde. Restaurantele și cafenelele vor funcționa la 50% capacitate, evenimente cu 300 de persoane

Klaus Iohannis: prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai. Masca nu va mai fi obligatorie în spațiul deschis.

”Din 15 mai, se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii – pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. În mijloacele de transport va rămâne obligatorie, la fel şi în spaţiile închise. A doua măsură este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor economici. Magazinele vor reveni la programul normal”, a precizat Iohannis, potrivit news.ro.

Citește și: Cum va funcționa „pașaportul Covid-19” pentru România. Ce date personale vor conține certificatele digitale verzi

"În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați", a mai spus șeful statului.

„Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori”, a adăugat el.

„În interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante”, a mai spus Klaus Iohannis.

De la 1 iunie se vor putea organiza nunți, botezuri sau mese festive în exterior

Președintele României a mai declarat că, de la 1 iunie 2021, vor putea fi organizate nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu cel mult 50 de persoane.

Numărul persoanelor va creşte gradual de la 1 iulie 2021 şi 1 august 2021.

„Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi”, a mai spus președintele.

„Campania de vaccinare a prins viteză, am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat el.

Rezultate Loto 13 mai 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... ”După noi, gunoiul – o problemă greu de aruncat”, o serie de reportaje în exclusivitate la Observator, cu Alessandra Sto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x