Antena Căutare

La mulți ani de Crăciun! Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrie

La mulți ani de Crăciun! Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/ Cristina de Crăciun, pe 25 decembrie?

La mulți ani de Crăciun! Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrie Galerie
la multi ani de craciun

La mulți ani de Crăciun. Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/ Cristina de Crăciun?

Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în 2020, 323.284 de bărbaţi poartă numele de Cristian, 286.616 de femei poartă numele de Cristina şi 26.678 numele de Cristiana, scrie Agerpres.

Ce nume se sărbătoresc de Crăciun

Potrivit crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian și Cristi(a)na stau în legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului.

Mesaje de Crăciun Fericit, Sms-uri și Felicitări! Trimite cele mai frumoase urări celor dragi​

Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Cârstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromâni: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana.

Citește și: Mesaje și urări de Crăciun. Idei de SMS pe care le poți trimite celor dragi​

Numele de „Christos' vine de la verbul grecesc „chriein' – „a unge', care este echivalentul ebraicului „mashi ha' – „uns', de la care a aparut Iisus – Mesia.

La mulți ani de Crăciun! Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrieSf Mucenita Hristina

În limba română, „Christus' va fi baza de derivare a lui „Christianus', iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Citește și: Crăciun 2021: Felicitări cu mesaje ”Crăciun Fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 25 decembrie

În ce zi se mai sărbătoresc numele de Cristian și Cristina

Cu toate acestea, există voci care susțin că cele care poartă numele de Cristina/Cristian își sărbătoresc onomastica de Sf Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

Deși etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt, deorece pe 25 decembrie, când pică Crăciunul, toată suflarea trebuie sărbătoarească Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din calendarul creștin ortodox, după Paște.

Citește și: Mesaje de "La mulți ani". Idei de urări și felicitări speciale pentru zile de naștere și onomastice

Însă românii care poartă numele de Cristian/Cristina și derivatele lor au dreptul să se simtă speciali de Crăciun, având în vedere semnificația numelui, așa că cei care vor să își sărbătorească onomastica și pe 25 Decembrie și pe 24 iulie, o pot face nestingheriți. Așadar, La mulți ani, Cristina/ Cristian.

Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă pe 24 decembrie... Crăciunul, sărbătoare religioasă cu obiceiuri populare şi superstiţii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x