Lazaroiu: Indexarea pensiilor nu se face in 2012 "daca lucrurile o iau razna"

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, marti, la Parlament, ca desi Guvernul a aprobat majorarea in 2012, in 2013 si in 2014 a pensiilor cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului brut, masura nu va fi adoptata daca pe trimestrul al treilea "datele vor arata rau".

"In strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern exista aceasta prevedere: in 2012, in 2013, in 2014 vor fi indexate pensiile cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului brut. Daca lucrurile vor merge prost, in sensul ca pe trimestrul trei datele legate de incasarile la buget vor arata rau si daca lucrurile o iau razna in jurul nostru nu se va face aceasta indexare in 2012"

El a explicat ca in acest moment situatia este incerta.

"In momentul acesta nu pot sa va spun da sau nu. E in strategia fiscal-bugetara, exista o intentie in sensul acesta. Daca lucrurile merg prost nu se vor face", a conchis ministrul Muncii.

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor, motivand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Citeste si Jurnalul

Foto: Intact Images

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri