Antena Căutare

Legea Pensiilor 2018. Cine rămâne fără pensia de invaliditate și ce modificări sunt

Noua Lege a Pensiilor vizeaza si pensia de invaliditate. Ce se intampla cu ea, cui se acorda si ce modificari apar.

pensia de invaliditate

Legea Pensiilor 2018. Noua Lege a Pensiilor vizeaza si pensia de invaliditate. Ce se intampla cu ea, cui se acorda si ce modificari apar.

Gradele de invaliditate s-au redefinit în proiectul noii legi a pensiilor pentru a le oferi beneficiarilor opţiunea de a munci şi pentru a le permite cumulul pensiei de invaliditate cu veniturile din muncă. Cine rămâne fără pensia de invaliditate și ce modificări sunt.

Persoanele cu SIDA nu mai primesc pensie de invaliditate, conform noilor prevederi din proiectul Legii pensiilor prezentat săptămâna trecută. Cu toate acestea, s-a revenit acestui aspect, ia pensia pensia de invaliditate se acordă, la acest moment, persoanelor cu SIDA, dar și celor care suferă de cancer și schizofrenie.

De altfel, inclusiv pe site-ul Casei de Pensii se arată negru pe alb că, în acest moment, aceste persoane beneficiază de pensie de invaliditate, indiferent de cât au cotizat.

Articolul continuă după reclamă

Legea Pensiilor 2018. Pensia de invaliditate: cui i se cuvine

Potrivit economica.net, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 pe care o puteţi consulta în galeria foto;
  • au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani;
  • şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, sau din cauza altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.
  • Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi în urma evenimentelor din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Legea pensiilor 2018. Cum se definește invaliditatea

de gradul I, caracterizată de deficienţa funcţională gravă, capacitate de muncă şi autoservire diminuate;

de gradul II, caracterizată de deficienţa funcţională accentuată, capacitate de muncă diminuată şi capacitate de autoservire păstrată;

de gradul III, caracterizată de deficienţa funcţională medie, capacitate de muncă diminuată şi capacitatea de autoservire păstrată;

Pentru orice grad de invaliditate enumerat mai sus, în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale.

La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.

Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzute în anexa nr. 5, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.

Legea Pensiilor 2018: punctajul lunar pentru stagiul potenţial

Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;

0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;

0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate, se arată în proiectul noii legi a pensiilor.

Indemnizaţia pentru însoţitor

Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei de invaliditate, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix.

Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat.

În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, se arată în proiectul noii legi a pensiilor.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate. Transformarea pensiei de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute mai sus, se face din oficiu şi se acordă cuantumul cel mai avantajos. Indemnizaţia pentru însoţitor se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Noua lege a pensiilor: evaluarea capacităţii de muncă

Evaluarea capacităţii de muncă pentru stabilirea gradului de invaliditate se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr.5, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă (denumit medic expert al asigurărilor sociale) din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM).

Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din subordinea INEMRCM, în funcţie de domiciliul solicitantului.

În funcţie de evoluţia indicatorilor statistici privind invaliditatea, la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii, preşedintele Casei Naţionale de Pensii poate dispune, prin ordin, ca încadrarea în grade de invaliditate să se facă numai cu avizul INEMRCM.

În urma examinării clinice, a analizării documentelor medicale prezentate şi, după caz, a avizului INEMRCM, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.

Când se emite decizia medicală

Decizia medicală se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 10 zile de la emitere.

În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale menţionate mai sus sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii. În acest caz, termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.

Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale regionale de contestaţii.

Comisiile medicale regionale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă din subordinea INEMRCM.

În cât timp se soluţionează contestaţia

Contestaţia se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 10 zile de la data soluţionării.

Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă necontestate în termen rămân definitive.

Reevaluarea capacităţii de muncă

Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă prin care se stabileşte, după caz:

menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;

încadrarea în alt grad de invaliditate;

redobândirea capacităţii de muncă.

Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.

Persoanele încadrate în grad de invaliditate au obligaţia să se prezinte pentru revizuirea medicală la termenul stabilit şi să prezinte documentele medicale şi rezultatele investigaţiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurărilor sociale.

Revizuirea medicală se poate efectua oricând, atât la cererea pensionarilor, dacă starea sănătății lor s-a îmbunătățit sau, după caz, s-a agravat, cât şi din oficiu, ca urmare a convocării justificate de către medicul expert al asigurărilor sociale.

Decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă la revizuirea medicală urmează aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare, ca cele enumerate în situaţia evaluării invalidităţii.

Cine nu este supus revizuirii medicale

Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:

au invalidităţi care le afectează ireversibil capacitatea de muncă;

au împlinit vârstele standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege.

Momentan, noua lege a pensiilor este în stadiul de proiect de act normativ care se află în dezbatere publică. Ulterior perioadei de dezbatere publică, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului României, spre dezbatere şi aprobare în comisiile de specialitate şi în plen. Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Legea Pensiilor 2018. Ce s-a eliminat

Pensia de invaliditate este eliminată pentru elevii și studenții care și-au pierdut capacitatea de muncă în practică

De asemenea, în proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea că elevii, studenții și ucenicii care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate.

Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiții: nu au împlinit vârsta de pensionare, au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii și și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Condiția de a contribui cel puțin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până acum. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare și ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îți va mai acorda pensie de invaliditate.

O astfel de condiție exista până acum, dar doar în cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legătură cu munca.

Revoluționarii din 1989 primesc bani în continuare.

surse: economica.net, libertatea.ro

Momente înfiorătoare la Braşov! Doi îngrijitori au fost atacaţi de un urs! Jandarmii au intervenit imediat (VIDEO)... Accident grav în Galaţi.Victima este un cunoscut cântăreț! Șoferul a fugit de la fața locului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x