Antena Căutare

Legea pensiilor 2019. Ce modificări prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Legea pensiilor 2019. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, urmând ca de la 1 septembrie 2019 să intre în vigoare noile modificări

legea Pensiilor 2019

Legea pensiilor 2019. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, urmând ca de la 1 septembrie 2019 să intre în vigoare noile modificări

Proiectul de modificare a Legii pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

În prezent, valoarea punctului de pensie este de 1.100 de lei.

Legea Pensiilor 2019 - Principalele modificări

Articolul continuă după reclamă
  • În noua lege a pensiilor se introduc masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare
  • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Legea pensiilor prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel:

  • 2019 - 1.265 de lei,
  • 2020 - 1.775 de lei,
  • 2021 - 1.875 de lei.
  • Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Legea pensiilor 2019 - Categorii de pensii

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, ca și până acum și anume:

  • pensia limită de vârstă,
  • pensia anticipată,
  • pensia de invaliditate
  • pensia de urmaş.

Legea pensiilor - Calculul penisie minime, în funcție de salariul brut

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

  • Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
  • Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Legea pensiilor 2019 - Valorificarea drepturilor salariale

Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Legea pensiilor 2019 - Modificări privind calculul pensiei

Potrivit legii actuale, cuantumul pensiei se calculează prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, conform Legii nr. 263/2010.

În noul proiect de lege, formula de calcul este diferită:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pentru cei care contribuie la fondurile de pensii private, punctajul lunar al acestora se va corecta cu raportul dintre cota de contribuţie la asigurările sociale datorată la sistemul public de pensii, din care se va deduce cota de contribuţie de la privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, la fel ca şi în prezent.

Legea pensiilor 2019 - Calcul în funcție de punctul de referință din 2021

Noua Lege a Pensiilor va conţine un nou element în formula de calcul: punctul de referinţă. Valoarea stabilită pentru acesta este de 75 de lei.

Punctul de referinţă va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25. Totuşi, prevede proiectul, valoarea punctului de referinţă va fi 75 de lei la 1 septembrie 2021, când noua lege este programată să intre în vigoare .

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.

Citește și: Mihai Fifor către opoziție: Încetaţi să mai catalogaţi Legea pensiilor ca fiind o ”pomană electorală”

Brăila: Un muncitor a murit pe şantierul podului suspendat peste Dunăre, fiind strivit de câteva ţevi... Titularizare 2019. Cum arată subiectele titularizare 2019 și baremul de notare pentru profesori...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x