Medici ginecologi, puși să trateze pacienți COVID-19: „Am citit pe net ce trebuie să facem. Așteptăm să vină cineva să ne arate”

N-au mai intubat un pacient din facultate, însă s-au trezit obligați să îngrijească oameni infectați cu noul coronavirus. Numărul mare de cazuri i-a pus pe manageri în situaţia de-a detaşa spre sectiile rosii medici reumatologi sau... ginecologi!

Spitalele s-au umplut, la începutul pandemiei în România, cu pacienţi identificaţi cu un virus despre care nimeni nu ştia aproape nimic. Era o boală infecţioasă, prin urmare trebuia tratată de medici care se pricep. În realitate erau doi sau trei astfel de medici într-un judeţ. Restul au învăţat cum au putut.

Medicii din România se tem de un val de procese din partea pacienţilor COVID-19. Numărul mare de cazuri i-a pus pe manageri în situaţia de-a detaşa spre sectiile rosii medici reumatologi sau. ginecologi. Foarte buni in specializarile lor dar total nepregatiti pentru pandemie.

Mulţi dintre ei n-au mai fost pusi in situatia sa intubeze un pacient din facultate dar s-au pregatit pentru bolnavii COVID de pe Internet sau din nişte coli A4 primite de la alți colegi.

„Aşteptăm să vină să ne instruiască, noi am citit de pe net, ce trebuie să facem, cum să ne îmbrăcăm.”

Este declaraţia unei asistente în prima zi în care Spitalul din Găeşti a intrat în prima linie a luptei împotriva COVID.

„Aşteptăm să vină un epidemiolog să ne instruiască în domeniul ăsta.”

Dar n-a venit nimeni. Epidemiologul sau infecţionistul din multe spitale a fost trimis în zone roşii.

Aşa s-a întâmplat şi la Spitalul Judeţean Ilfov, transformat în spital COVID, deşi nu mai avea specialişti.

„Practic, singurii care au fost cât de cât instruiţi au fost medicii de medicină internă care au stat pe lângă medicii infecţionişti. Iar ceilalţi au învăţat văzând şi făcând”, dezvăluie un fost angajat.

În primă linie medici de medicină internă, în a doua linie medicii neurologi, medici de reumatologie, ginecologi, urologi, chirurgi

„Nu ştiu cât de legal este ca un chirurg, un hematolog, un. neurochirurg, să prescrie medicaţie într-o boală infecţioasă, nu ştiu dacă suntem din punct de vedere legal acoperiţi”, spune Laura Zarafin medic ATI, Spitalul Colentina.

Fără pregătirea necesară, medicul poate oricând să greşească.

Citește și
petrică-cercel-fiul-lui-ionuț-cercel
Ionuț Cercel, fiul lui Petrică Cercel, mesaj emoționant la aproape două luni de la moartea tatălui său: "Până în ultimul moment"
Ionuț Cercel, fiul lui Petrică Cercel, mesaj emoționant la aproape două luni de la moartea tatălui său: "Până în ultimul moment"
banel nicolita
Fosta soție a lui Bănel Nicoliță rupe tăcerea după ce sportivul s-a refugiat în SUA. Ce primesc cele două fete de la el
Fosta soție a lui Bănel Nicoliță rupe tăcerea după ce sportivul s-a refugiat în SUA. Ce primesc cele două fete de la el
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Mai multe articole

„În situaţia în care se tratează un pacient de covid iar personalul medical ce-l tratează face o manevră sau acordă un tratament inadecvat, medicul poate fi tras la răspundere în situaţia în care se cauzează vătămări, suferinţe pacientului”, explică avocatul Cristian Ene.

Şi Colegiul Medicilor se aşteaptă la un val de procese intentate de către pacienţi. Dar nu doar medicul este cel care va trebui să răspundă.

„Angajatorul meu va merge, va răspunde împreună cu mine dacă ajungem până acolo, pentru că m-a trimis, încălcând în felul acesta script al legii”, a declarat Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor.

Parteneri
Dieta mediteraneană: principii, alimente permise și riscuri
Dieta mediteraneană este un regim alimentar bogat în ingrediente precum fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Specialiștii în nutriție o recomandă drept o dietă delicioasă și hrănitoare. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Catine.ro
Ultimele știri