Sindicalistii din sectorul chimic si petrochimic ameninta cu proteste ample de strada, in cazul in care statul roman va elimina subventiile de care beneficiaza combinatele din industrie. Angajatii vor ca aceste subventii sa ramana in vigoare pana la finalul lui martie 2011, si dau vina pe companiile mari de gaze pentru pretul ridicat pe care-l plateste populatia.
"Tariful de distributie a gazelor pentru populatie nu este cel real, iar ANRE nu vrea sa analizeze acest lucru ca sa nu se puna rau cu multinationalele, care mereu cer cresteri de preturi, chiar daca achizitioneaza gaze cu reducere de 17%", sustine Achille Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie.
Liderii de sindicat spun ca eliminarea subventiilor ar provoca pierderi de 1-2 procente din PIB. Mai mult, peste 10.000 de angajati din domeniu ar fi trimisi in somaj.
Cererile sindicatelor din chimie si petrochimie vin la cateva saptamani dupa ce patronul unuia dintre cele mai importante concerne din petrochimie, omul de afaceri Ioan Niculae ameninta ca va inchide cele cinci combinate de ingrasaminte chimice pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Omul de afaceri spune ca e nevoit sa faca asta pentru ca la 31 octombrie expira contractul de achizitie de gaze la pret subventionat pe care il avea incheiat cu statul.
Toate combinatele detinute de Niculae consuma doar gaze din productia interna, la un pret pe jumatate cat cel de import, din care 30% este suportat de stat. Practic, Ioan Niculae a beneficiat in acest an de o sub¬ventie mascata de 100 de milioane de dolari.
Sursa: Jurnalul National
Miting de amploare, in ziua votarii motiunii de cenzura... VIDEO! Lebedele anunta o iarna usoara...