Antena Căutare

Nou pachet legislativ la Sanatate, pentru controlul resurselor financiare si al CNAS

In laboratoarele Ministerului Sana­tatii se pregateste un nou pachet legis­lativ. Potrivit ministrului Attila Cseke, noile legi sunt necesare pentru o mai mare predictibilitate intre partile sale, o corecta contributivitate la fondul asig­ura­rilor de sanatate a tuturor asigu­ratilor si o pozi­tionare eficienta a Casei de Asigurari de Sanatate.

Ministrul a spus ca, in primul rand, intentioneaza sa asigure o mai mare predictibilitate a sistemului sanitar, pornind de la faptul ca relatiile dintre CNAS cu diversele componente ale sistemului sunt greoaie si lente.

Vreau sa dau doua exemple pe care le cunoaste toata lumea, cel al programelor nationale de sanatate si al contractelor cu Casa . Experienta arata ca, la trei luni dupa ce se face bugetul, incep discutiile cu Casa , cu medicii de familie, iar pana se fac contractele in fiecare an trece mult timp. Eu vreau sa propun ca aceste programe nationale de sanatate si contractele cu CAS sa fie multianuale, pe cel putin doi ani. In felul acesta nu se va pierde timp in fiecare an pentru incheierea de contrac­te", a spus ministrul Sanatatii.

Un nou statut pentru Casa de Asigurari

De asemenea, Attila Cseke a afirmat ca o alta propunere legislativa are ca obiect necesitatea de a se gasi un nou statut juridic al CNAS, in conditiile in care Ministerul Sanatatii elaboreaza si aplica politici in domeniu, dar nu are control asupra resurselor financiare in acest scop.

A aparut un studiu care arata ca exista o raspundere directa a Ministerului Sanata­tii asupra sistemului sanitar, dar nu este normal sa raspunzi tu in conditiile in care 82 la suta din resursele financiare ale sistemului sunt la o institutie complet autonoma de minister, asupra careia minis­terul nu are niciun control", a spus Cseke.

Minis­trul a precizat ca o a treia initia­tiva de imbunatatire a legislatiei din sistemul sani­tar pe care intentioneaza sa o pro­mo­veze vizeaza reglementarea pro­blemei contributiilor la fondul asigu- ­rarilor de sanatate si a numarului de per­soane care contribuie la acest fond.

Contribuabilii sunt in numar de 7 mili­oane de persoane, in timp ce peste 11 mili­oane de cetateni sunt asigurati prin efec­tul legii, fara a contribui la fondul asi­gurarilor de sanatate. Este incorect. Sunt categorii pentru care facem analize seri­oas­e si care ar trebui sa plateasca aceste contributii", a mai spus ministrul Sanatatii.

Programul lui Cseke:

* Programe nationale de sanatate multianuale
* Schimbarea statutului juridic al CNAS in conditiile in care 82% din fonduri sunt la aceasta institutie, complet autonoma
de minister
* Reevaluarea categoriilor exceptate de la plata asigurarilor de sanatate si reducerea substantiala a exceptiilor

Bolnavii de cancer si SIDA, fara tratament! Sute de medicamente ieftine risca sa dispara din farmacii... IMAGINI SOCANTE! Iasi: O femeie a fost spulberata pe trecerea de pietoni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x