Antena Căutare

COVID-19 în România: o lună de la primul caz! Ce s-a întâmplat de atunci și ce se petrece în satul în care locuiește pacientul unu! - VIDEO

A trecut o lună de când România luptă cu noul coronavirus, care face victime în toată lumea. În comuna în care locuiește primul pacient cu COVID-19, oamenii sunt îngrijorați. În timp ce bilanțul crește, iar în țară este stare de urgență, ministrul Sănătății Victor Costache a demisionat.

Amintim că primul caz de coronavirus în România a fost confirmat la un tânăr de 25 de ani din localitatea Prigoria, județul Gorj. Acesta a fost dus pe 26 februarie cu izoleta la Spitalul „Matei Balș” din București, unde, după câteva zile de spitalizare, s-a vindecat. Ultimele teste ce i s-au făcut au ieșit negative pentru COVID-19, așa că a putut pleca acasă.

Bărbatul ar fi fost infectat de cetăţeanul italian care, vă reamintim, s-a plimbat în Oltenia şi care a fost considerat pacientul zero al României.

În urmă cu o lună, aproape un întreg sat a fost izolat. Zeci de oameni care au intrat în contact cu tânărul de 25 de ani nu au mai avut voie să iasă din case, până când nu au primit ultimele teste ce au ieșit negative pentru COVID-19.

Cum este acum atmosfera în Prigoria, satul în care locuiește primul român depistat cu noul coronavirus

În prezent, atmosfera în satul Prigoria este liniștită. După ora 11.00, totuși, reporterul Observator care a făcut o vizită acolo a văzut pe ulițe câțiva bătrâni, care au ieșit să cumpere mâncare.

Însă, acești bătrâni nu au ieșit oricum din case, ci cu mănuși, măști, și declarația pe propria răspundere necesară la părăsirea locuinței.

Marea gripă din 1971. A cuprins toată România! Ceaușescu a ascuns morții: ”Decedată de infarct, 47 de ani”

Oamenii au recunoscut că sunt îngrijorați. Le este teamă și, din acet motiv, stau cât mai mult în case.

Ministrul Sănătății și-a dat demisia

Astăzi, la o lună de la depistarea primului caz de coronavirus în România, ministrul Sănătății Victor Costache a demisionat, în timp ce mai mulți salvatori se plâng de lipsa de echipamente, iar alți români se plâng de condițiile inumane din carantină.

„Nu vreau să plec la moarte! Vreau să salvez, dar nu cu mâinile goale! Ne umplem de sânge!”. O eroină din România, în lupta cu COVID-19, furioasă! VIDEO

„Culegi floarea de mucegai de pe pereţi! Aerul este irespirabil!”. Carantină în condiții inumane, în Caraș Severin! Imagini greu de privit! VIDEO​

Demisia a fost confirmată, iniţial, de liberalul Virgil Guran, consilier la Cancelaria premierului, care a afirmat că plecarea lui Costache este un gest de onoare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a luat act de demisia lui Victor Costache de la MS şi a semnat decretul de numire a noului ministru Nelu Tătaru. Mai multe detalii, aici.

Ordonanță militară ce interzice părăsirea locuinței, cu unele excepții. Declarație pe proprie răspundere sau adeverință, necesare

Potrivit Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, începând de miercuri, 25 martie, ora 12.00, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

  • în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
  • în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
  • în scop umanitar sau de voluntariat;
  • pentru realizarea de activități agricole;
  • producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

De asemenea, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă doar între orele 11.00 și 13.00, strict pentru următoarele motive:

  • asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice,
  • asistență medicală ce nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță,
  • motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoanevârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie,
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, care prezintă urgențe medicale, vor apela numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță.

A fost modificată declarația pe proprie răspundere. Autoritățile, apel către români: ”Descărcați documentele doar din surse sigure!”

Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în alte situații, se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru toate situațiile prevăzute în Ordonanța Militară nr. 3, persoanele vor prezenta și documentul de identitate.

Cel mai recent bilanț, pentru România

Tot joi, la o lună de la depistarea primului caz de coronavirus în România, a fost înregistrat cel de-al 18-lea deces cauzat de COVID-19.

Pacientul decedat este o femeie de 76 de ani, care avea hipertensiune şi diabet. Decesul a fost înregistrat la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj.

Potrivit datelor difuzate joi, la ora 13:00, alte 123 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în țară, numărul total ajungând la 1.029 de cazuri.

Numărul celor aflaţi la ATI a crescut la 29, faţă de 18 la precedentul raport, 23 dintre aceştia fiind în stare gravă. Numărul românilor decedaţi în străinătate a ajuns la 11.

Un vaccin împotriva noului coronavirus a început să fie testat și în România. Mai multe detalii, aici.

Primarul din Galaţi îşi donează salariul pe martie, pentru cumpărarea de materiale sanitare de către spitale... Olt: Grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, destructurată/ Banii erau transferaţi prin 21 de socie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x