A fost modificată declarația pe proprie răspundere. Autoritățile, apel către români: ”Descărcați documentele doar din surse sigure!”

Modelul declarației pe proprie răspundere ce trebuie să fie completată de români atunci când ies din casă a fost simplificat, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

A fost modificată declarația pe proprie răspundere. Documentul poate fi tipărit ori scris de mână

Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.

De asemenea, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului.

ALERTĂ! Numărul total de cazuri de infectare cu coronavirus a trecut de 1.000 în România. 17 morți de Covid-19

„Reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție. Precizăm faptul că orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale”, mai arată GCS.

„În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator). Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia”, se mai anunță în comunicat.

Cum arată autopsia oamenilor uciși de coronavirus: "Nu doar plămânii sunt afectați!" Ce se întâmplă în corpul uman

De asemenea, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică atrag atenția asupra faptului că oamenii n-ar trebui să completeze declarația pe alte site-uri, întrucât este posibil să le fie furate datele persoanele.

Găsești declarația pe propria răspundere, aici, iar adeverința angajator, aici.

Ultimele știri