Antena Căutare

Observator Special: Cum sa alegi cea mai potrivita centrala termica

Omul gospodar isi face vara sanie, iar iarna car. Dar ce ne facem cu omul exasperat de sumele mari de bani pe care le-a dat pe incalzire? Acesta nici nu asteapta sa se termine iarna, ca se si napusteste in magazine, ca sa-si gaseasca o centrala termica de natura sa-l ajute sa economiseasca. Dar ce sa vezi: centrale multe, o multime de specificatii tehnice. Ce alegem: centimetri cubi, kilowati pe ora, tone de lemne? Depinde de cat suntem dispusi sa investim, spun specialistii.

La final de iarna, romanii trag linie si calculeaza cat au cheltuit pe caldura. De multe ori suma le incurca socotelile, asa ca dau fuga la magazinele de specialitate in cautarea unei metode alternative de incalzire.

Pentru romanii care locuiesc la casa exista varianta cazanelor pe lemne. Dezavantajul este ca trebuie alimentate odata la cel mult sase ore.

Pentru o locuinta cu trei camere este suficienta gama cea mai mica de centrale care incalzeste pana la 180 de metri patrati.

Iar cine reuseste sa se obisnuiasca cu ideea ca soba trebuie incarcata in mod constant si curatata de cenusa, face economie. Cele mai avantajoase sunt sobele clasice, de teracota.

In cazul centralelor pe lemne, consumul este cu aproximativ 50% mai mare, astfel ca lunar, costul urca la 400 de lei. Iar pe cazan platiti in jur de 3.000 de lei. O varianta mai comoda pentru romanii care locuiesc la casa este centrala termica pe peleti. Se incarca o data la patru zile cu 70 de kilograme de combustibil. Ce-i drept si investitia initiala este mai mare: peste 6.000 de lei, iar pe peleti, platiti 500 de lei pe luna. Exista, insa, o metoda convenabila atat din punct de vedere al consumului cat si al efortului depus: centrala pe gaze.

Este preferata romanilor care locuiesc la bloc. Se instaleaza rapid, nu ocupa mult loc si ii scuteste de la plata intretinerii.

Iar la un consum mediu de 1,5 metri cubi pe ora, factura se ridica la 400 - 500 de lei pe luna. Nu toata lumea se poate, insa, racorda la conductele de gaze. Asa ca ultima solutie este centrala termica electrica.

Si pe masura ce se incalzesc caloriferele, se incinge si factura. Lunar, un roman poate plati si peste 1.000 de lei pentru consumul de curent electric. Iar cine are bani de investit, poate testa variante mai moderne: plasmele termice.

Diferenta intre o plasma termica si o centrala electrica este consumul mult mai mic de energie.

Asa se face ca, factura platita se reduce de pana la patru ori.

Observator Special: In scoli, religia este facultativa si obligatorie, in acelasi timp... O tanara de 27 de ani din Sacele a sfarsit pe un pat de spital din Paris, dupa ce a plecat in Marea Britanie sa stranga ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x