Antena Căutare

(P) Ce echipamente de protecție a muncii sunt absolut necesare în lucrul cu substanțe chimice?

Există anumite domenii de activitate care sunt expuse riscurilor mai mult decât altele. Laboratoarele, unitățile medicale și unitățile din industria chimică, în principal, sunt expuse unor pericole față de care trebuie luate o serie de măsuri specifice. Una dintre ele este purtarea obligatorie a unor echipamente de protecție a muncii.

(P) Ce echipamente de protecție a muncii sunt absolut necesare în lucrul cu substanțe chimice? Galerie
Există anumite domenii de activitate care sunt expuse riscurilor mai mult decât altele.

Prin intermediul acestora, lucrătorii sunt protejați în fața diverselor riscuri, precum cele chimice, fizice sau biologice. Conform reglementărilor în vigoare, orice lucrător care își desfășoară activitatea într-un mediu în care intră în contact cu substanțele chimice trebuie să își protejeze mâinile, căile respiratorii, ochii sau întregul corp, în funcție de situație. În acest sens, combinezoanele, mănușile, măștile sau ochelarii sunt o barieră importantă între riscurile aferente activității și lucrători.

Combinezoanele

Combinezoanele sunt acele echipamente de protectie a muncii care feresc de pericolele chimice întregul corp. Dacă lucrezi într-un mediu cu factor de risc, precum spitale, cabinete stomatologice, centre medicale, de examinare, laboratoare sau ateliere industriale, prin purtarea unor astfel de articole poți ține la distanță incidentele care îți pot afecta sănătatea.

Materialele din care sunt realizate prezintă o rezistență ridicată și sunt o barieră excelentă împotriva particulelor uscate sau a stropirii limitate cu substanțe chimice lichide. Au un grad foarte scăzut de scămoșare și sunt tratate antistatic. Dacă activitatea ta este într-un mediu în care sunt folosite diverse tipuri de vopsea, atunci aceste echipamente de protecție a muncii te vor proteja de pulverizările acestor substanțe. Produsele sunt certificate în conformitate cu standardele de protecție aferente Directivei pentru EIP, Categoria III, Clasele 4, 5 și 6.

Poți apela la combinezoane de unică folosință, avantajul acestor produse fiind prețul mai mic sau la cele reutilizabile, cu rezistență mecanică ridicată. Dintre aplicațiile recomandate ale acestora sunt operațiunile de îndepărtare a azbestului: inspecția, pregătirea zonei de lucru și izolarea sa, mixarea și manipularea chimică, activități industriale ușoare de curățare și întreținere, manipularea pesticidelor, prelucrarea farmaceutică și manipularea pulberilor toxice.

Tipurile de echipamente de protecție a muncii sunt atent reglementate de standardele europene, pentru a fi cât mai compatibile cu sarcinile de muncă aferente fiecărui lucrător. În funcție de acestea, există 6 clase principale care oferă diferite grade de protecție, astfel:

  • Tipul 1 – etanșe, presurizate, cu sursă de aer independentă. oferă protecție împotriva gazelor și lichidelor periculoase, aerosolilor și particulelor solide;
  • Tipul 2 – nu sunt etanșe, însă pot avea o sursă de aer extern. La fel ca și în cazul echipamentelor de tip 1, acestea protejează împotriva gazelor și aerosolilor;
  • Tipul 3 – protejează împotriva substanțelor chimice lichide. Aceste echipamente de protectie sunt rezistente la contactul cu lichidele sub presiune;
  • Tipul 4 – protejează împotriva împroșcării cu lichide, substanțe chimice sau aerosoli, în medii fără contaminanți în aer;
  • Tipul 5 – oferă un grad sporit de protecție împotriva pulberilor periculoase și a particulelor solide aeropurtate;
  • Tipul 6 – este destinat mediilor de lucru cu riscuri minime și oferă protecție la contactul cu substanțe chimice lichide.

Mănușile de protecție

Mănușile de protecție chimică sunt aprobate pentru activitățile desfășurate în industriile: alimentară, petrol și gaze, auto și transport, servicii medicale farmaceutice, pentru manevrarea diverselor substanțe chimice, în industria electronică sau nucleară.

Măștile

Măștile reutilizabile, cu supapă, cu tehnologie inovativă de filtrare 3M, chirurgicale, integrale sau pliabile sunt o altă variantă de protecție foarte eficientă atunci când se lucrează cu substanțe chimice.

Poartă echipamente de protecție a muncii specifice activității tale și fii mereu în siguranță în mediul tău de lucru!

A fost cutremur în România în această dimineață! Ce magnitudine a avut seismul, care s-a resimțit în mai multe orașe... 3 concepte moderne întâlnite în corporații...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x