- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată câteva modalități prin care te poți asigura că autoturismul tău funcționează corespunzător și susține deplasarea ta în siguranță:
Inspecția și mentenanța pneurilor
E important să verifici periodic presiunea pneurilor, pentru a preveni uzura acestora, dar și pentru a beneficia de un consum optim de carburant, pe lângă necesitatea privind siguranța în trafic. Verificarea pneurilor impune identificarea presiunii recomandate de către producătorul auto și presurizarea sau depresurizarea în concordanță cu instrucțiunile. Pneurile dezumflate pot deveni un pericol. De aceea, e important să iei în calcul câteva măsuri de prevenție pentru a evita acest lucru, cum ar fi schimbarea acestora prin rotație la fiecare 8.000-16.000 km parcurși și observarea semnelor vizibile privind depresurizarea.
Schimbarea uleiului de motor
Revizia autoturismului este un pas peste care nu poți sări, dacă ții la siguranța ta. Această verificare de rutină impune și schimbul de ulei, acțiune care va asigura funcționarea corespunzătoare a mașinii. Însă, pe lângă revizia tehnică periodică, e important să verifici lunar nivelul uleiului și să completezi, pentru ca acesta să fie în concordanță cu instrucțiunile din manualul de utilizare al autovehiculului. Indiferent ce ulei de motor folosești, poți alege să faci tu schimbul sau să duci mașina într-un service auto. Dacă optezi pentru prima variantă, este important să înveți pașii necesari pentru a scurge întâi fluidul și pentru a seta în mod corect nivelul de ulei. Totodată, e important să știi ce tip de ulei de motor este bun pentru mașina ta, indiferent dacă îl schimbi tu sau nu. Ia în calcul vâscozitatea, variantele sintetice sau non-sintetice, dar și kilometrajul autoturismului și alege uleiul de la un brand cunoscut, cum ar fi ulei motul 5130.
Verificarea luminilor de drum
Un bec stricat sau ars poate deveni un pericol pentru siguranța ta și s-ar putea să îți aducă la pachet și o amendă. De aceea, e important să înveți să inspectezi farurile, stopurile și semnalizatoarele și să poți să îți dai seama dacă trebuie înlocuit becul sau siguranța. Apelează la un magazin de piese auto, indiferent de situație, pentru a remedia rapid problema. Farurile sunt elemente cheie privind siguranța în trafic, așa că ar trebui să le acorzi o atenție specială și să le menții în permanență curate.
Verificarea fluidelor
Câteva dintre fluidele pe care le folosește autoturismul tău trebuie menținute mereu la un nivel corespunzător, pentru ca mașina să funcționeze perfect. Este vorba despre uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul de servodirecție și cel de frâne, precum și cel de transmisie. Orice scurgere a acestor fluide poate afecta modul în care funcționează mașina ta. Dacă observi o astfel de scurgere, poți identifica lichidul în funcție de culoare. Programează o vizită la atelierul mecanic și nu amâna procesul de reparare.
Atunci când conduci, ai o responsabilitate atât în ceea ce privește propria siguranță, cât și în ceea ce privește siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. Asigură-te că totul funcționează corespunzător și că nu pui pe nimeni în pericol atunci când te deplasezi.
Pompier chemat la locul unui accident a constatat că victima este chiar fiica sa de 16 ani. Ce s-a întâmplat... (P) Fișa medicală, necesară și pentru preschimbarea permisului auto străin în România!...