Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Patru ani de la Colectiv: ”Noi toţi continuăm să ardem!”

Astăzi, 30 octombrie 2019, se împlinesc patru ani de la tragedia din Colectiv. Bilanțul este unul dureros: 65 de morți. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

patru ani de la colectiv

Patru ani de la Colectiv. În seara de 30 octombrie 2015, și-au pierdut viața 27 de tineri, iar alți 162 au fost transportați la spital, după ce au mers să asiste la un concert al de trupei rock, Goodbye to Gravity. La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Atenție, imagini și informații care vă pot afecta emoțional!

Azi, 30 octombrie 2019, se împlinesc patru ani de la tragedia din Colectiv. Președintele preşedintele Asociaţiei Colectiv, tatăl lui Alexandru Iancu, în vârstă de 22 de ani, care a murit în Spitalul Sf. Ioan din București, din cauza infecțiilor nosocomiale, rememorează faptele și este sigur că până când nu vor fi pedepsiţi drastic miniştri, secretari de stat, nu se va schimba nimic.

Mai mult decât atât, acesta nu a dorit să vadă imaginile de la Colectiv, făcute publice recent de Libertatea.ro, dar în numele fiului mort, Eugen Iancu a lansat un apel pentru a ajuta copii din grădiniţe şi şcoli din Teleorman, Mehedinţi şi Olt, cărora vrea să le dăruiască cărţi, dulciuri şi jucării de Crăciun.

"Colectiv este o piatră grea pentru noi toţi"

"Sunt lucruri pe care le ştiu. Am văzut ce s-a întâmplat acolo la momentul respectiv, în 2015, 2016. Nu vreau să le văd”, a spus el despre cele 20 de minute de înregistrări video despre începutul intervenţiei pompierilor, care au fost ascunse timp de 4 ani, potrivit news.ro.

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, care monitorizează anchetele penale în cazul incendiului de la Colectiv şi apără drepturile celor care au avut de suferit, speră ca cei vinovaţi "să fie arătaţi". "Au apărut o mulţime de cazuri, dar de fiecare dată au găsit tot felul de scuze, tot felul de momente care să-i protejeze”, susţine Eugen Iancu.

Patru ani de la Colectiv: ”Noi toţi continuăm să ardem!”Eugen Iancu, președinte Asociatie Colectiv GTG 3010

"Colectiv este o piatră grea pentru noi toţi, pentru că vedem ce reacţii sunt, guvernanţii nu ajung acolo sus de capul lor, ci sunt puşi de noi, iar în momentul în care noi suntem delăsători, uităm, nu ne place să recunoaştem, nu ne place să ne asumăm. Colectiv este o apăsare a noastră, a tuturor. Unii o acceptăm, alţii nu. Din păcate, guvernanţii nu o prea acceptă pentru că le aminteşte zi de zi că nu-şi fac datoria”, a completat Eugen Iancu.

Eugen Iancu a evidenţiat lipsa unor măsuri legislative în domeniul sănătăţii cu privire la marii arşi, spunând că nu lipsa banilor este problema în România, ci modul în care sunt redirecționat.

"Rolul guvernanţilor este să schimbe legi şi nu cred că sunt prea multe legi schimbate. Avem pe ici pe colo câte un articol pentru care noi, Asociaţia, sau răniţii în parte au încercat pe diferite căi să producă o schimbare. Dar, la 4 ani, când mor 64 de oameni, schimbarea ni se pare infimă. Am dotat două-trei spitale cu nişte aparatură, n-avem un centru de arşi, doar nişte secţii, asta în condiţiile în care aveam bani”, mai spune el pentru News.ro.

"Fiecare oraş, fiecare judeţ şi spital acţionează de capul lui. Avem spitale care ţin de consilii judeţene, care ţin de primării, altele de minister, de CFR, de Armată, de RATB…, dar nu există nicio centralizare, nu există un protocol unic la nivel national pentru arşi", a subliniază el.

”Ne trebuie exemple!”

Este nevoie de schimbarea, iar în opinia lui Eugen Iancu schimbarea trebuie să însemne pedepsirea drastică a celor vinovați, de la miniştri la secretari de stat, "ierarhic în jos".

"Ne trebuie exemplele. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu sunt secretari de stat pe moşia părinţilor, miniştri sau funcţionari plătiţi de stat. Iar în momentul în care greşesc, trebuie să plătească. Indiferent câte fapte bune au făcut, greşeala se plăteşte. Aşa cum pentru lucrurile bune primeşti bani, premii, recunoaştere, la fel pentru greşeală trebuie să plăteşti. Lipseşte asumarea”, a susţinut Eugen Iancu.

Cere ajutor pentru copii

În prezent, Eugen Iancu a lansat o cerere de ajutor pentru alți copii neajutorați. Astfel, a primit 3.000 de cărţi de la editura All, care vor fi cadou de Crăciun pentru 1.000 de copii din grădiniţe şi şcoli din Teleorman, Mehedinţi şi Olt. Dar mai are nevoie şi de jucării şi dulciuri.

"Dacă ne puteţi ajuta să găsim dulciuri şi jucării pentru 1.000 de pachete, ne-ar ajuta mult”, a spus el.

România, patru ani mai târziu - o șansă la schimbare ratată

”30 octombrie nu a fost doar o noapte, ci a continuat şi după, pe asfaltul din faţa clubului, unde s-a călcat peste mâini întinse după ajutor, în spitale, unde minciunile au permis mizeriei să se ascundă în carnea noastră, ucigând, în sala de judecată, unde adevărului i se pune palma peste gură, în tot ceea ce este acum România, 4 ani mai târziu: o şansă la schimbare, ratată. 4 ani de la Colectiv, dar noi - noi toţi - continuăm să ardem”, a scris pe Facebook Alexandra Furnea, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv.

Patru ani de la Colectiv: ”Noi toţi continuăm să ardem!”sursa foto: facebook Alexandra Furnea

După imaginile ascunse cu intervenția autorităților de la Colectiv, Parchetul Militar a dispus începerea urmăririi penale in rem. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu. În plus, se fac cercetări pentru sustragerea de probe, având în vedere că filmarea a fost ascunsă patru ani, dar şi pentru profanarea de cadavre sau morminte, având în vedere că un ofiţer ISU este auzit înjurând victimele.

Citește și:

Colectiv, 4 ani | Imaginile groazei, filmate în seara incendiului: răniți purtați pe brațe, zeci de morți și haos!

”Credeam că voi muri în cadă sau într-un pat murdar de spital, printre așternuturi însângerate, mânjite cu fragmente din mine, cu scutecul făcut ghem peste neputința mea”. Patru ani de la Colectiv

Colectiv, supraviețuitorul. ”Aveam mâinile arse, așa că am format numărul cu vârful nasului. 12% șanse de viață!”

Filmări ascunse de la Colectiv, publicate la patru ani de la tragedie! Victime aflate în agonie, IGNORATE de salvatori! Picioarele răniților se bălăngăneau în gol! „Lasă-i în p**a mea”. Atenție, imagini tulburătoare!

Bacilul de la COLECTIV a ucis-o pe cea mai tare româncă din toate timpurile: ANA ASLAN! Ceaușeasca a ascuns tot!​

Parchetul Militar a început cercetările după apariția imaginilor secrete de la Colectiv! Se fac verificări și pentru profanare de cadavre!

sursă: news.ro

Recomandari