- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
30 octombrie 2015, data pe care România nu o va uita. Vineri, 30 octombrie 2018, se împlinesc trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, când 153 de secunde au fost suficiciente să răpească destinele a 64 de persoane în flăcările care au izbucnit și au ars totul în cale. Alte 200 de persoane au fost rănite și ”condamnate” să nu uite! La trei ani de la incendiul din Colectiv, prea multe nu s-au schimbat în bine: nu există răspunsuri clare, vinovați, bancă de piele ori alte resurse medicale. Vom avea însă - Ziua Pacientului Ars!....
30 octombrie, 3 ani de la #Colectiv. 153 de secunde au făcut diferența dintre viață și moarte. Filmul asurzitor încă răsună în urechile noastre, ca un ecou care ne îndeamnă să găsim vinovați, să facem ceva!...
Eugen Iancu, președintele Asociației Asociației Colectiv GTG 3010, dar și părinte ”orfan” după ce copilul lui a ieșit pe picioarele lui din clubul mistuit de flăcări, pentru ca mai apoi să își piardă viața din cauza infecțiilor nosocomiale, a declarat, răvășit, în exclusivitate pentru A1.ro cum încă așteaptă ca vinovații să fie găsiți și puși să plătească, deși dosarul se judecă din nou, după ce fostul judecător a ieșit la pensie.
Eugen Iancu, președinte Asociatie Colectiv GTG 3010
”Dosarul continuă de unde este – doar că toate părțile au cerut refacerea interogatoriilor martorilor – adică tot din ceea ce înseamnă dosarul DNA. „Reluarea de la 0” a dosarului la noi ar fi însemnat oricum cred că două ședințe. Noi am pierdut un an pentru că fostul judecător, din septembrie 2017 până în decembrie nu puteam să purtăm o corespondență cu italienii, apoi, din ianuarie, trei-patru luni, nu îi mai găseam pe spanioli. Adică a fost o bătaie de joc. Habar n-am dacă ține de judecător sau de minister. Eu cred că ține de amândoi. Să nu vrei să duci un dosar, să stai șapte-opt luni pentru corespondență cu două țări mie mi se pare incredibil. Cred că a fost rea intenție.
Fiul lui Eugen Iancu era pasionat de cântatul la chitară...
Acum, acest judecător a venit cu o altă metodă, a părut mai ferm pe poziții și a părut că și-a dorit să rezolve. Dacă celălalt era plin de umor și râdeam la fiecare ședință, acum nu. Acest judecător în ziua în care are ”dosar Colectiv”este ”dosarul Colectiv” și atât! Dincolo, pe lângă Colectiv, mai erau și alte procese. Se pare că am intrat pe un alt făgaș. Timpul ne va arăta dacă e doar un început sau și acționează acest judecător. Cumva să zicem că ne-a dat încredere.
”Până acum, procurorii nu și-au făcut treaba. Într-un dosar în care tu ai atâția morți, atâția răniți, să fii atât de dezinteresat de el înseamnă că ori ai ceva de ascuns… Eu cred în continuare acest lucru – nu pot să uit că sâmbătă, imediat după incendiu, s-a dat dispoziție ca niciunul să nu plece din țară. Nu pot să uit că în momentul în care s-a început plecarea din țară s-a spus că autopsiile se fac numai în țară, nu și în străinătate. Astea sunt lucruri care s-au făcut și sunt dovedite. Mai departe trebuie să vedem de ce se acoperă toate aceste lucruri, pe cine vrem să protejăm”, a declarat Eugen Iancu, pentru A1.ro. (Citiți interviul în integralitate AICI).
Trei ani de la Colectiv. 30 octombrie ar putea deveni Ziua Pacientului Ars
Proiectul de lege prin care ziua de 30 octombrie ar urma să devină "Ziua pacientului ars"− este o iniţiativă a Asociației Colectiv GTG 3010, formată din răniţi şi din rude ale celor decedaţi în urma incendiului din 2015. În consecință, șase deputați PSD și unul PNL au depus o inițiativă legislativă prin care propun ca ziua de 30 octombrie, când se comemorează tragedia din clubul Colectiv, să devină "Ziua pacientului ars".
"Ziua pacientului ars" presupune că autoritățile pot organiza "evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars".
Inițiatorii amintesc de incendiul din Clubul Colectiv și de faptul că sistemul are "mari slăbiciuni":
- 1. Se declară ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars.
- 2. Ziua pacientului ars poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanțe ale României în străinătate, entități medicale publice și private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars.
- 3. Ministerul Sănătății este responsabil cu coordonarea activității dedicate Zilei pacientului ars."
În expunerea de motive se arată că proiectul a fost inițiat "pentru a marca impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate" și se face referire la incendiul din Clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015.
O inițiativă admirabilă, când se va pune în practică, întrucât România se confruntă cu grave probleme de sistem stringente în ce privește pacienții cu arsuri. Prin acest demers, rudele celor 64 de morți amintesc că așteaptă rezultate concrete, palpabile, și reale schimbări.
Trei ani de la COLECTIV. Încă ceva ne mai arde!....
O realitate cruntă, la trei ani de la tragedia din Colectiv, și pentru care sunt necesare măsuri viabile, este aceea că România nu mai are bancă de piele. După 22 de ani de existenţă, autorităţile au închis singurul loc unde se depozita şi conserva pansamentul biologic pentru marii arşi.
Această Bancă de piele a fost vitală în primele zile de la Colectiv pentru tratarea victimelor. Potrivit digi 24, informaţia este ţinută secret de opt luni de autorităţile care se laudă, în schimb, cu programe pentru mari arşi, cu fonduri alocate pentru construirea de centre noi.
De mai bine de opt luni, Banca de piele care s-a închis după 22 de ani de activitate. Aceasta era situată chiar lângă sala de operaţie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde erau trataţi pacienţii care ajungeau cu arsuri. Ţesuturile, după ce erau prelevate de la pacienţi aflaţi în moarte clinică, erau criogenate la -80 de grade şi conservate în recipiente speciale.
Avem, în continuare, în țară, un singur centru pentru mari arşi - Spitalul de Arsuri, care în 2015 avea 11 paturi pentru mari arşi, iar acum are doar 5. În prezent, singura şansă de supravieţuire a unui român ars grav este să ajungă la un spital din străinătate.
Colectiv 3 ani. Filmul morții în 153 de secunde! Să nu uităm!
În seara de vineri, 30 octombrie, clubul Colectiv, de pe strada Tăbăcarilor nr. 7, din sectorul 4 al Capitalei a fost incinta ”masacrului”. Acolo, peste 200 de persoane urmau să asiste la concertul de lansare a trupei ”Goodbye to Gravity”, cu intrare liberă. Artificiile au fost un punct de plecare...
În 15 secunde au ars artificiile - după 7 secunde, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, acesta fiind momentul în care solistul trupei Goodbay to Gravity a cerut un extinctor.
În următoarele trei secunde s-a aprins tavanul.
În Secunda 21: Flăcările au urcat pe tavan.
În Secunda 24: Flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie.
Colectiv 3 ani, imagine la fața locului. sursa foto -libertatea.ro
În Secunda 35: Încep să cadă din plafon picuri incendiaţi pe cei din public.
În Secunda 36: Focul ajunge în mijlocul clubului.
În Secunda 41: Se deschide prima uşa a clubului, flăcările ajungând în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.
În Secunda 51: Gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului.
În Secunda 54: Se creează o suprapresiune de la gazele acumulate.
În Secunda 58: Se deschide cea de-a două uşa, care iniţial fusese blocată
În Secunda 72: Tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretamică.
În Secunda 91: Flăcările ajung în containerul de la intrarea în clubul Colectiv.
În Secundă 105: În club, flăcările coboară la un metru de pardoseală, fiind foarte aproape de oamenii care rămăseseră prinşi în interior
În Secunda 113: Flăcările şi fumul încep să fie evacuate prin deschiderea celor două uşi.
În Secunda 153: Incendiul începe să se stingă singur.
Colectiv 3 ani, imagine la fața locului. sursa-libertatea.ro
Astăzi, la trei de incendiul din Colectiv se vrea demolarea acelei clădiri a ororii, doar că trebuie găsit cadrul legal pentru aceasta. În prezent, fostul club rock are ”ingrdientele” unui scenariu de film horror: părăsit, de o încărcătură energetică grea!...
30 octombrie 2018. Colectiv, trei ani. Supraviețuitorii duc viața... ”ca un lung șir de întreruperi!”
Au spraviețuit chinurilor spitalelor, după ce au supraviețuit flăcărilor: ”infecţiile, lipsurile, improvizaţiile, nepriceperea personalului medical, condiţiile insalubre şi stilul înapoiat de îngrijire”. ”Viaţa nu merge înainte şi Colectiv nu este doar un incendiu dintr-un club, petrecut în data de 30 octombrie 2015. Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România!” (Alexandra Furnea, supraviețuitoare # Colectiv).
Alexandra Furnea,supraviețuitiare Colectiv
În trei ani de la Colectiv, nu putem afirma că s-au schimbat prea multe! Rănile unui sistem încă bolnav pulsează în fiecare dintre noi. Victimele de la Colectiv nu au obținut răspunsuri. Poate le vor primi când vom comemora 4 ani de la Colectiv! Sau Ziua Pacientului Ars...
Detalii ȘOCANTE ies la iveală, la trei ani de la Colectiv! LOVITURA primită de români de la autorități... Se fac ANGAJĂRI MASIVE în țară! Nu ai nevoie de studii! Ce locuri de muncă sunt disponibile...