- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pensia de urmaș se modifică. Conform noii legi a pensiilor, dacă soțul supraviețuitor nu va opta pentru pensie de urmaș, acesta poate beneficia, pe lângă propria pensie, de o indemnizație lunară de 25% din pensia soțului decedat, doar dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani.
„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie."
Pentru a beneficia de ajutorul pentru soțul supraviețuitor, durata căsătoriei trebuie să fie de minimum 10 ani, iar soţul supravieţuitor să nu se fi recăsătorit. De asemenea, acesta trebuie să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depăşească 80% din salariul minim brut.
Soțul supraviețuitor poate, ca și până acum, să opteze să ia 50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie.
Dreptul la pensie de urmaș este garantat pe tot parcursul vieții, din momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă soții au fost căsătoriți de mai puțin de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Pensie de urmaș, fără limită de vârstă
Limita de vârstă nu mai este valabilă în cazul persoanelor cu grad I sau II de invaliditate, cu condiția ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin un an sau în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
În cazul în care la data decesului soțului susținător al familiei, soțul supraviețuitor are în îngrijire unul sau mai mulți copii cu vârste mai mici de 7 ani, vor beneficia de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Nicio pensie în plată nu va scădea
Dacă, în urma recalculării, rezultă o valoare a pensiei mai mică decât cea în plată, aceasta nu se va modifica.
„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, au declarat reprezentanții ministerului.
A crezut că Martha era iubirea vieții lui. Tânăra avea alte planuri. Jefuit și amenințat, bărbatul cere să i se facă dre... Accident grav în Alba Iulia după ce un tânăr s-a prăbușit de la 10 metri înălțime. Bărbatul lucra la reabilitarea unei c...