Antena Căutare

Pensii 2019. Topul țărilor cu cele mai mari pensii. Pe ce loc se află România

Pensii 2019. Topul țărilor cu cele mai mari pensii. Pe ce loc se află România

Pensii 2019. Topul țărilor cu cele mai mari pensii. Pe ce loc se află România
Pensii 2019 | pexels.com

Pensii 2019. Topul țărilor cu cele mai mari pensii. Pe ce loc se află România.

România este una dintre țările din UE cu cea mai scăzută pondere a cheltuielilor de protecție socială în PIB, de sub 13%. Datele aferente anului 2017 publicate marți, 19 martie de biroul european de statistică Eurostat indică faptul că media europeană este de 18,8%, respectiv 41,1% din cheltuielile generale ale guvernului.

Statisticile arată că ponderi de sub 13% ale cheltuielilor de protecție socială în PIB au mai fost consemnate în 2018 în țări precum Bulgaria, Cehia, Letonia, Malta și Lituania, cel mai scăzut nivel fiind în Irlanda, de 9,5%. Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în Finlanda (24,9%). Țări precum Finlanda, Franța, Italia, Austria, Danemarca și Suedia au avut ponderi de cel puțin 20% din PIB ale cheltuielilor de protecție socială.

Dintre aceste cheltuieli, grupa vârstnicilor, care include pensiile, a reprezentat 10,1% din PIB la nivelul UE, în toate statele reprezentând cea mai mare parte din cheltuielile de protecţie socială, cu cele mai ridicate nivele în Grecia şi Finlanda (13,8%) în ambele, urmate de Franţa şi Italia (13,4% în ambele) şi Austria (12,5%). România a înregistrat în 2017 o pondere a cheltuielilor pentru pensii de 8,8% din PIB, în creştere de la 8,4% în 2016.

În schimb, cele mai scăzute cheltuieli pentru pensii s-au înregistrat în 2017 în Irlanda (3,4%), Lituania (5,7%) şi Cipru (6%).

Mărirea pensiilor și a salariilor

La începutul ședinței de Guvern de marți, 19 martie, Premierul Viorica Dăncilă i-a asigurat pe români că anul acesta, la fel ca și anul trecut, există bani pentru mărirea pensiilor și a salariilor. Anul trecut Guvernul a crescut substanţial salariile în sănătate, iar anul acesta se concentrează asupra investiţiilor.

Anul acesta, educația va primi bani în plus deoarece se dorește investirea în copii pentru a investi în viitorul României.

Viorica Dăncilă susține “Avem bani şi pentru mărirea pensiilor şi salariilor, aşa cum am dovedit că am avut şi anul trecut. Prim modificările pe care Guvernul le-a făcut legii plafoanelor bugetare, am asigurat şi creşterea alocaţiilor pentru copii de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 200 lei la 300 de lei”.

Punctul de pensie în 2019

Un Proiect de Urgență care ar putea fi aprobat de Guvern ne arată că se amână majorarea punctului de pensie program pentru 1 ianuarie 2019, urmând ca acesta să crească de la 1 septembrie 2019.

Astfel că, până în toamna anului viitor, pensiile românilor ar putea rămâne la aceeași valoare ca în prezent. Însă, potrivit aceluiași proiect, valoarea punctului de pensie s-ar majora cu 15%. În aceste condiții, valoarea punctului de pensie ar putea avea valoarea de 1.265 lei, de la 1 septembrie.

Tot din septembrie 2019 s-a putea majora și nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, cu 10%. Astfel, valoarea indemnizației ar putea ajunge la 704 lei.

Noua lege a pensiilor adoptată de curând de către senatori și modul în care se vor calcula pensiile românilor se va modifica din toamna anului 2021.

Sursă foto: pexels.com

Ziua Fericirii. Ce cred românii că este fericirea și ce ne face fericiți... Sute de kilograme de peşti morţi au ajuns pe malul Dunării. Fenomenul nu a putut fi explicat de autorități...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x